Președintele UDMR face planuri pentru alegerile parlamentare: „Este nevoie de o nouă constituție și vom intra în campanie cerând acest lucru”

Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Cluj că UDMR va intra în campania electorală pentru algerile parlamentare din 2016 cerând o nouă Constituție care să readucă în discuție descentralizarea și lărgirea atribuțiilor pe care le au primarii, șefii de consilii județene și consilierii din teritoriu. El a mai spus va cere acest lucru chiar dacă nu are vreun indiciu că inițiativa sa ar putea avea succes.

Kelemen Hunor a declarat că partidul pe care îl conduce va intra în campania pentru alegerile parlamentare din 2016 cerând o nouă constituție care să permită descentralizarea și o reformă administrativă reală.

„Unii spun că este nevoie de o nouă Constituție. Eu însumi cred acest lucru și cred că ar trebui să intrăm în campania electorală pentru parlamentare spunând că vrem o nouă Constituție și Adunare Constituantă, după care să se treacă la o reformă administrativă de care este nevoie și nimeni nu neagă acest lucru. Depinde însă cum o facem și cum iese. Cred că 2017 și 2018 vor fi doi ani extrem de improtanți din acest punct de vedere care vor aduce schimbări substanțiale în funcționarea statului român și funcționarea autorităților adminstrative locale care se pot reforma prin descentralizare”, a spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a declarat însă că nu există în prezent vreun semn că acest lucru ar fi posibil, însă chiar și-așa va face această propunere.

„Nimic nu mă face să cred că vom avea Adunare Constituantă, dar eu voi propune acest lucru pentru că asta fac încă din 2014. Nu știu dacă se va întâmpla, dar e mai bine să faci o nouă constituție decât să o tot amendezi pe cea existentă”, credem Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus că miza acestor alegeri locale din data de 5 iunie este cu atât mai mare cu cât în viitor, speră el, președinții de consilii județene, consilieri și primarii vor avea beneficia de pe urma unei eventuale schimbări de Constituție.

„Cu trei patru consilieri locali sau județeni, acolo unde nu suntem  majoritari, putem și trebuie să rezolvăm problemele comunității maghiare. Sunt convins că în anii care urmează mai multe atribuții vor ajunge de la centru la autoritățile locale. Sunt convins că după alegerile parlamentare se va face o reformă administrativă, așa că cei ce vor fi aleși în acest an, în mandatul lor, vor avea provocări serioase dincolo de administrare de zi cu zi. Se va face reforma administrativă și nu ne e indiferent unde ne aflăm când se face acest lucru. Sperăm la prezență cât mai masivă la acest vot.  Ar fi bine să fie cât mai multă lume, pentru că e important pentru noi din punctul de vedere al legitimității și pentru a vedea ce susținere avem”, a mai spus liderul UDMR.

Referitor la alegerile locale din 5 iunie, Kelemen Hunor consideră importantă o reprezentare cât mai bună cu consilieri ai UDMR în comunitățile în care minoritatea maghiară este prezentă, considerând acest lucru o chestiune care ține de „siguranța omului”

„Miza alegerilor locale este mai mare pentru noi decât pentru partidele românești, pentru că reprezentăm interesele minorităților și avem menirea de a face viața mai ușoară și a servi binele comun acolo unde suntem prezenți. Miza este dublă. Acolo unde putem, vrem să câștigăm pentru a conduce autoritățile locale și lucruile sunt simple. Acolo unde suntem în minoritate, vrem să fim reprezentați astfel încât deciziile să nu fie luate fără noi și să nu fie comunități fără reprezentare direct proporțională.  Avem și menirea de a susține interesele comunității legate de identitate. Sunt lucruri importante și necesare pentru că ține de siguranța omului și omul trebuie să aibă sigurnță etnică și lingvistică”, a mai spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a-l prezenta pe noul președinte al FUEN (Federal Union of European Nationalitie), organizație care reprezintă minoritățile naționale istorice din Europa, având în prezent 93 de organizații membre din 33 de țări.

Distribuie:

Postaţi un comentariu