PPMT şi Szilagyi Zsolt vor federalizarea şi transilvanizarea României  

Candidatul la Preşedinţia României al PPMT, Szilagyi Zsolt, spune că prin programul său electoral propune ca România să devină o Transilvanie mai extinsă şi că e necesară federalizarea ţării.

El a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, cu ocazia lansării programului său electoral, intitulat „Transilvanizarea României”, că se bazează nu numai pe voturile maghiarilor, ci şi pe votul celorlalţi locuitori ai Transilvaniei.

„Când spunem transilvanizarea României ne gândim la extinderea naţională a acelor valori care caracterizează în sens pozitiv Transilvania, toleranţa, diversitatea, eficienţa, corectitudinea, respectul faţă de celălalt, propagarea ideii europene etc. Vrem, deci, ca România să devină mai degrabă o Transilvanie extinsă, România să fie transilvanizată. (…) Pornesc în această campanie cu ideea de a mobiliza transilvănenii şi maghiarii, nu mă bazez numai pe votul maghiarilor, mă bazez pe votul tuturor ardelenilor care doresc o reprezentare a interesului Ardealului, care cred că transilvanizarea României poate ajuta nu numai regiunea noastră, ci şi întreaga ţară”, a subliniat Szilagyi Zsolt.

El a mai spus că în pentru federalizarea României se poate merge pe exempleele reuşite din Europa.

„Suntem poate singurul partid şi candidat regional şi regionalist în această cursă. (…) Noi ne simţim nu numai maghiari, ci şi ardeleni şi Ardealul, Transilvania este patria noastră comună şi identitatea noastră se leagă în aceeaşi măsură de această regiune europeană. (…) Vrem ca regionalismul, pe principiul federalismului modern european şi axându-ne pe practicile pozitive ale regionalismului şi federalismului european, să fie o busolă şi pentru elita politică din România. Credem că exemplul Austriei, Germaniei, Elveţiei sau Belgiei sunt demne de urmat”, a completat Szilagyi Zsolt.

Potrivit acestuia, proiectul său de federalizare este o idee transetnică.

„România a fost până acum un stat centralizat şi corupt. Suntem victimele acestui centralism şi corupţii împreună, indiferent de limba maternă. Transilvania, în concepţia noastră, merită mai mult şi merită parteneriatul strategic dintre naţiunile care trăiesc în Transilvania. Regionalismul şi federealismul pentru maghiarii din Transilvania este un proiect, este o idee transetnică, este o idee transetnică care necesită solidaritatea românilor, maghiarilor şi a tuturor naţiilor care trăiesc aici, fiindcă dacă Transilvania devine mai bogată, mai confortabilă, mai bună, atunci ţara devine mai bună, mai confortabilă şi mai bogată. Vrem, deci, din punct de vedere administrativ-financiar, ca regiunile istorice să aibă puterea decizională, vrem ca această putere să fie susţinută şi de un federalism fiscal, şi anume majoritatea banilor, a taxelor, să rămână în regiunea în care au fost produse”, a punctat Szilagyi Zsolt.

În cadrul conferinţei de presă, susţinută alături de preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, Szilagyi Zsolt a prezentat şi mesajul pe care l-a primit din partea preşedintelui Alianţei Liberale Europene (ALE), Francois Alfonsi, potrivit căruia candidatul PPMT este singurul cu un proiect credibil pentru ţara sa.

„Dintre cei 14 candidaţi aflaţi în competiţie pentru a deveni noul preşedinte al României, Zsolt este singurul care are un proiect ccredibil pentru viitorul ţării sale. El este singurul care cere ca regiunile să fie respectate, singurul care cere introducerea federalismului în România, singurul care solicită, cu adevărat, autonomia. Secuii şşi maghiari se luptă, în România, pentru autonomia lor teritorială şi culturală. Îi urmă lui Zsolt mult succes pentru ca România să se transforme într-o federaţie pregătită să răspundă nevoilor tuturor cetăţenilor României, inclusiv ale transilvănenilor şi ale secuilor”, se arată în mesajul preşedintelui ALE.

Distribuie:

Postaţi un comentariu