Parlamentarii UDMR vor vota împotriva legii exploatării de la Roşia Montană

Prezenţi vineri la şedinţa Comisiei de Dialog Social, deputaţii UDMR de Satu Mare, Kereskenyi Gabor şi Erdei Istvan au anunţat că, deoarece conţine anumite aspecte neconstituţionale,  parlamentarii UDMR de Satu Mare vor vota împotriva proiectului de lege privind exploatarea zăcămintelor aurifere de la Roşia Montană.

Erdei Istvan a menţionat ca este neconstituţional faptul că firmei care face exploatarea i se percepe o redevenţă diferită faţă de altele care exploatează resurse naturale. În felul acesta se poate vorbi despre discriminare:

“Dacă această lege trece de Parlament, se poate ataca pentru discriminare, deoarece aşa ceva nu este admisibil. UDMR nu va vota această lege” – a  declarat deputatul Erdei Istvan.

Potrivit acestuia, statul român nu poate să acorde unei societăţi private dreptul de a efectua exproprieri.

La rândul său, deputatul Kereskenyi Gabor a declarat că avizarea începerii exploatării cu cianuri nu ar trebui să fie în sarcina parlamentarilor, ci a Guvernului. Deoarece, în baza legislaţiei în vigoare,   ministerele pot decide dacă acordarea avizelor este oportună şi dacă normele impuse sunt respectate.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii mai multor sindicate sau asociaţii pentru protecţia mediului s-au declarat vineri, cu prilejul şedinţei, împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană prin tehnologii care folosesc cianură.  Voinea Ungureanu, reprezentantul Asociaţiei Ecologiste Satu Mare – Oraş  a înmânat celor doi parlamentari un material cu nemulţumiri referitoar la Roşia Montană, amintind că actuala guvernare a promis în campania electorală că se opune legii care permite cianurarea Roşiei Montane.

Distribuie:

Postaţi un comentariu