Monica Macovei: Politicienii să nu fie obraznici cu europenii pe tema corupţiei, că îndepărtează România de Schengen

Europarlamentarul Monica Macovei spune că politicienii români nu trebuie să ia în derâdere problema corupţiei şi să răspundă obraznic europenilor, în contextul aderării României la Spaţiul Schengen.

Monica Macovei a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în Schengen europenii se bazează pe încredere, iar românii trebuie să arate că au rezultate în lupta cu corupţia şi să le prezinte ca atare.

„Şi eu vreau să intrăm în Schengen şi aici trebuie să ştiţi că românii din toate grupurile politice din Parlamentul European au fost uniţi. Da, e adevărat, îndeplinim condiţiile tehnice. (…) Problema corupţiei este reală şi politicianul care n-o ia în seamă sau răspunde obraznic statelor membre care ridică această problemă nu face decât deservicii României şi nu va aduce România mai aproape de Schengen. Schengen este o zonă de încredere. (…) Toţi cetăţenii europeni îşi pun încredea pe umerii românilor, de la frontieră, a poliţiştilor, a procurorilor, a judecătorilor, a vameşilor, tocmai pentru a se feri de infracţiuni şi pentru respectarea legii. Sistemul Schengen înseamnă mult mai mult decât a fi în acest spaţiu fără frontiere. (…) Este o zonă de încredere şi de asta corupţia este importantă. Eu aş face lobby pentru a intra în Schengen, aşa cum am făcut şi pentru a intra în UE. Da, avem corupţie, dar iată ce eficient ne luptăm cu ea, nu stăm cu mâinile încrucişate. Şi aş veni cu rezultatele noastre pe anticorupţie, cu ce face DNA. Să ştiti că DNA este considerată de UE una dintre cele mai bune instituţii anticorupţie din UE şi dată ca exemplu. (…) Să pună pe hârtie cazurile, că n-o să stea nemţii sau olandezii să ne facă calculul cu câte cazuri avem. Să facem documente scurte în engleză, franceză, germană, în toate limbile, să le trimitem, să le ducem; în câteva luni treaba asta e rezolvată dacă e făcută deştept şi cu cap”, a menţionat Monica Macovei.

Aceasta s-a referit şi la senatorul Varujan Vosganian, căruia îi cere demisia din parlament: „Există bariera Parlamentului, care câteodată se ridică, altădată rămâne lăsată. Sunt supărată pentru cazul Vosganian, că iar s-a respins în Senat cererea de ridicare a imunităţii pentru cercetare. Este inadmisibil aşa ceva, reacţia PNL a fost tardivă şi moale. Gorghiu i-a cerut să-şi dea demisia din partid, şi preşedintele Iohannis a avut o reacţie tardivă, nu s-a întâmplat nimic. Vosganian a rămas cu imunitate, nu poate fi cercetat, este senator în continuare. Soluţia corectă este să îşi dea demisia din Senat pentru a putea fi cercetat, demisia din partid nu înseamnă nimic, şi îi cer acest lucru. PNL să facă o anchetă internă şi să îi dea afară din partid pe cei care au votat împotriva ridicării imunităţii lui Varujan Vosganian”.

Monica Macovei crede că este posibil să existe o înţelegere între PSD şi PNL prin care ar urma să fie respinsă şi cererea de ridicare a imunităţii în cazul fostului ministru Borbely Laszlo: „Am auzit despre o înţelegere secretă între PNL şi PSD pentru ca în plen să se respingă ridicarea imunităţii pentru cercetarea lui Borbely. Poate prevenim acest lucru. Trebuie să îi avem în vedere pe toţi din UDMR, care probabil au dublă cetăţenie, maghiară, şi sunt cercetaţi, să nu ne trezim că Borbely nu va mai fi în ţară când i se ridică imunitatea. Există mijloace legale, interdicţia de părăsire a ţării”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu