Ministrul Lucia Varga: Nu mai tolerăm tăierea masivă a pădurilor

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Ana Lucia Varga, a fost prezentă vineri,  în Baia Mare, prilej cu care a avut o serie de întâlniri cu primarii din comunele maramureșene, dar și cu reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș și ai Prefecturii Maramureș. Aceasta a precizat că vor fi luate măsuri împotriva defrișărilor masive din județ, dar și că cei care sunt responsabili de lucrările prost făcute la diguri trebuie trași la răspundere.

În cadrul întâlnirilor de vineri s-a luat decizia promovării unei serii de acte normative. Una dintre ele va fi o hotărâre de Guvern prin care lacul de la Baia Sprie să treacă în administrarea Apelor Române, iar a doua va viza acordarea de sprijin pentru Aeroportul din Baia Mare pentru scoaterea din fondul forestier a unei fâșii de pădure pentru funcționarea în siguranță a acestuia. S-au abordat de asemenea probleme punctuale legate de modificarea Codului silvic și de reorganizarea Inspectoratelor Silvice. „Din păcate, în Maramureș, ani la rând pădurile s-au tăiat masiv. Nu mai dorim să tolerăm acest lucru. Dorim să luăm măsuri de descurajare a furtului de lemn în Maramureș”, a declarat ministrul.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu primarii s-au tras câteva concluzii importante. Una dintre ele o reprezintă necesitatea intensificării dialogului interinstituțional, pentru că nu întotdeauna prioritățile locale sunt aceleași cu prioritățile instituțiilor centrale. S-a propus ca, o dată pe lună, să aibă loc un asemenea dialog. De asemenea, în urma vizitelor pe care le-am făcut în câteva județe din țară, am constatat că multe din digurile realizate sunt prost făcute și se distrug la prima viitură. Aceasta înseamnă că nu s-au respectat proiectele tehnice. Nu ne putem permite să aruncăm bani pe lucrări prost făcute. Cei care au greșit trebuie să răspundă!”, a declarat Lucia Varga.

Din cele 26 de lucrări de îndiguire la nivel național, în acest an se vor aloca fonduri pentru a fi finalizate cinci asemenea investiții, urmând ca în 2014 să fie finalizate alte cinci.

Distribuie:

Postaţi un comentariu