Kelemen Hunor: Trebuie să facem o politică puțin altfel pentru a păstra încrederea electoratului nostru

Foto: Dan Bodea

Cei peste 700 de delegați prezenți la al XII-lea Congres al UDMR au votat în a doua zi modificările aduse programului politic al formaţiunii. Au fost adoptate şapte documente programatice care completează programul politic al Uniunii în domenii importante precum educaţia, economia şi fiscalitatea, politica externă, politici sociale şi susţinerea familiei, precum și un document în ceea ce priveşte susţinerea dezideratelor comunităţii maghiare.

”A fost o dezbatere politică foarte bună, cred eu, cu mult conţinut despre această ”reconfigurare”. Sigur când e vorba de reconfigurare poate că fiecare înţelege altceva, dar importantă este concluzia noastră comună, că trebuie să facem o politică un pic altfel decât am făcut până acum, trebuie să facem corecţiile necesare pentru a păstra încrederea electoratului nostru şi pentru a recâştiga încrederea electoratului acolo unde am pierdut-o, dar și  pentru a câştiga încrederea tinerilor, a generaţiilor care nu au o amintire directă despre comunism, despre dictatură şi tot ce s-a realizat în această perioadă de 25 de ani, care pentru ei înseamnă normalitate şi care au alte aşteptări, deziderate la care noi trebuie să găsim răspunsuri”, a declarat la finalul congresului preşedintele reales al UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat și că este nevoie de un set de reguli şi valori minimale pentru minorităţi la nivelul UE. ”Noi credem că în UE, unde suntem membri din 2007, foarte multe lucruri trebuie regândite. Sigur că perspectiva noastră este în primul rând perspectiva comunităţii maghiare. Există o parte a Europei, Vechea Europă, care nu a făcut parte din blocul comunist, care a avut o soartă mai bună, mai blândă, mai fericită, unde problematica minorităţilor etnice autohtone, a minorităţilor lingvistice, religioase s-a rezolvat în diferite moduri. Şi există o Europă, tot în interiorul UE, în primul rând aceste ţări care vin din fostul bloc comunist, unde această problematică încă nu s-a rezolvat sau nu s-a rezolvat în aşa fel încât acele comunităţi care trăiesc în aceste ţări să spună că lucrurile sunt în regulă. Nici din acest punct de vedere nu trebuie să acceptăm, nu putem accepta că există o Uniune Europeană cu două viteze sau cu două etaje diferite. De aceea, noi considerăm că mai repede sau mai târziu, UE trebuie să se ocupe şi de aceste aspecte. Trebuie să spună care sunt acele reguli şi valori minimale care trebuie să fie obligatorii pentru toate ţările membre. În acest moment, UE nu spune aşa ceva. Noi considerăm că trebuie să ajungem acolo unde şi aceste lucruri vor fi stabilite de comun acord şi asta ar fi în interesul UE, pentru că, totuşi, vorbim de 60 de milioane de persoane la nivelul UE. Noi considerăm că instituțiile UE trebuie să se ocupe și de aceste aspecte ale minorităților”, a spus Kelemen Hunor.

În privința celei mai importante schimbări la statutul UDMR, adoptată ieri și anume revenirea la un prezidiu executiv, președintele UDMR a precizat că despre cine anume va conduce acest prezidiu se va putea vorbi doar de luna viitoare. ”În mintea mea încă nu există un președinte executiv, dar într-adevăr Kovacs Peter (n.r. secretarul general al UDMR) are șanse uriașe însă despre aceste lucuri vom putea spune mai multe abia în mai când vom lucra la organizarea CRU. Sigur în UDMR există multe personalități cu merite deosebite însă probabil că aș putea spune că Kovacs Peter pleacă într-o asemenea cursă din pol position”, a adăugat Kelemen Hunor.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu