Kelemen Hunor spune că România trebuie să accepte că este stat multinaţional

Kelemen Hunor / Sursa foto: cotidianul.ro

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidatul Uniunii la Președinția României, a declarat, joi seară, în cadrul unei dezbateri publice organizată la Cluj, că românii trebuie să accepte că România e un stat multinaţional şi că pentru exista o relaţie bună între etnii trebuie să existe în prealabil încredere.

„Întrebarea e dacă putem să facem societatea românească să accepte că asta este ţara noastră şi că aici suntem acasă. Trebuie să pornim de la fapte atunci când vorbim de Constituţie. Trebuie să spunem că 6-7 % populaţie e de etnie maghiară şi noi ne considerăm cetăţeni ai acestei ţări şi dorim să ne păstrăm cultura şi demnitatea noastră. Este vorba de încrederea care stă la baza fiecărei societăţi. Societăţile de succes care funcţionează bine, acolo încrederea, nivelul de încredere e înalt. Unde nu este încredere sunt conflicte. E important ca românii să accepte că România e un stat multinaţional”, a subliniat Kelemen Hunor.

El a spus că există puţini politicieni români care susţin proiectul de autonomie, iar asta în special pentru faptul că dacă l-ar susţine riscă să-şi piardă electoratul.

Potrivit acestuia, momentul dezbaterii proiectului de autonomie este unul potrivit, însă această dezbatere trebuie să continue şi după alegeri.

„Când vorbim de autonomie dorim garanţii instituţionale care contribuie la păstrarea identităţii. Trebuie ca maghiarii să se simtă în siguranţă, că identitatea lor nu e pusă în pericol. Este chiar momentul oportun pentru prezentarea acestui proiect, dar trebuie să continuăm şi dincolo de campanie. Trebuie să se rezolve problema între minoritate şi majoritate”, a menţionat Kelemen.

El a participat, joi seară, la dezbaterea publică cu titlul „Voci Maghiare Clujene”, organizată la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. La dezbatere au mai participat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horváth Anna,  și jurnalistul Tibori Szabó Zoltán, președintele Asociației Culturale Minerva.

Temele discuţiei au fost de actualitate politică, despre relația dintre majoritate și minoritate şi despre proiectul de autonomie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu