Ioan Hosu: Îţi anunţi nunta, chemi invitaţii şi apoi anulezi tot, că nu-ţi mai place mireasa

PSD a câştigat, PSD a pierdut. A câştigat lupta în parlament cu moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern, dar, cel mai probabil, pe termen scurt, mediu şi lung va pierde. Rămâne însă de văzut. Până atunci, o analiză la cald a sociologului Ioan Hosu.

Rep: Era de aşteptat ca moţiunea de cenzură să treacă şi să fie demis Guvernul Grindeanu? Ce o să se întâmple în continuare în interiorul PSD, pe de o parte, pe scena politică, pe de altă parte?

Ioan Hosu: Era de aşteptat ca Dragnea şi nucleul puternic din PSD să pună în practică, să realizeze cu succes ceea ce fac de peste 20 de ani: negociază cât pot negocia, indiferent cu cine, cum şi cu ce. Acesta e un lucru pe care l-au exersat îndelung. Dar asta nu cred că aduce clarificări în zona stângii. E un alt moment în care Dragnea ne arată că, după obţinerea unui scor istoric la alegerile parlamentare, acum, în ciuda negocierilor dificile, se impune şi pe scena parlamentară. Dar asta nu face mai simplă existenţa lui şi a grupurilor din PSD, nu clarifică nimic. Dimpotrivă. Iar pe scena politică, poziţiile sunt destul de clare, cred. Poziţiile pe care le-au adopta opoziţia, postura în care s-au aflat fie UDMR, fie liberalii, fie ceilalţi, ne arată că, de fapt, aici nu vorbim de un proiect de ţară, aşa cum ne place sau le place unora să spună, sau de un program de guvernare, ci de o personalizare a actului conducerii. Aceasta este expresia unei Românii aflată într-o criză de leadership. Ei refuză sau sunt incapabli, iresponsabili şi nu pot furniza o viziune într-o Europă problematică, într-un context problematic. Principala lor grijă e să se centreze pe scaunul puterii. E cel mai grav lucru care se poate întâmpla, mai ales când ai majorităţile pe care le ai, când ai putea, uşor, să urmăreşti o agendă publică sau un proiect de ţară sau un program de guvernare. Cred că în continuare vom fi în aceeaşi poveste a unei logici simple, alb şi negru, de genul ori eu, ori ei; nu au cuvântul împreună, cuvântul „împreună” nu există nici în cadrul majorităţii. Cred că asta ar trebui să înţeleagă oamenii: că sunt multe alte teme importante pe care le aşteptăm şi noi şi alţii să le vedem în zona aceasta: predictibilitate, stabilitate. Aşa cum spunea şi Merkel acum două zile. Aceste lucruri nu le vedem.

Rep: Cine a pierdut şi cine a câştigat din ce s-a întâmplat până acum? Şi, sigur, din ce urmează să se mai întâmple în zilele următoare, fiindcă va fi tot o perioadă agitată.

IH: Perdant e tot ce înseamnă spectru politic. Unii se abţin să voteze, ceea ce e nepermis, e nepermis să nu te poziţionezi cumva. Deci, cam toţi din ce însemnă reprezentare parlamentară au pierdut. Şi, sigur, în termeni societali, criza aceasta politică are reverberaţii negative şi în zona economică. A crescut cursul valutar şi se va vedea în 3-6 luni ratingul de ţară, investitorii vor fi mai rezervaţi. Cred că e un climat de nesiguranţă, dat nu de o majoritate instabilă sau de imposibilitatea de a guverna din cauza unei fragmentări exagerate, ci de o majoritate care nu ştie gestiona, care nu poate gestiona problemele sale interne. Mai e şi o neîncredere în ceea ce înseamnă clasa politică. E vorba de capacitatea de conducere şi de leadership.

Rep: Dragnea şi-a consolidat sau şi-a şubrezit puterea în PSD prin tot ce s-a întâmplat până acum? Care credeţi că vor fi raporturile cu preşedintele Iohannis, pe de altă parte?

IH: Raporturile cu Iohannis au fost şi vor rămâne problematice. Iohannis va reveni cu tema premierului integru şi a integrităţii, e cartea cu care el reintră în atenţia opiniei publice, ca un jucător sau arbitru, cum spune. Dragnea cred că mai mult pierde decât câştigă în acest moment, pierde o parte dintre cei care contestă modul în care a negociat. Cei care au votat în parlament sunt oameni dispuşi să se vândă rapid şi uşor şi asta arată un profil de oameni predispuşi să schimbe tabăra, pentru că sunt legaţi cu afaceri, şantajabili, cu diverse probleme de integritate. Cred că va exista o erodare a sa. Face un joc aproape populist, miza fiind perpetuarea puterii şi a grupurilor cu care se acompaniază.

Rep: Ar putea păţi ceva în partid Dragnea, ar putea să fie schimbat?

IH: Cu siguranţă, da. Faptul că ai organizaţii judeţene în fierbere… Vor aştepta primul moment de vulnerabilitate. Nimic în jocul acesta al puterii nu rămâne neplătit, pe termen scurt şi mediu. Oamenii aceştia vor plăti poliţe. Sunt oameni care au ocupat funcţii înalte şi care pleacă acum doar pentru că n-au fost suficient de fermi în a se dezice de Grindeanu sau pentru că au susţinut un proiect în care au vrut să rămână şi sunt asimilaţi cu premierul tocmai demis. Oamenii aceştia şi-au sacrificat funcţii alese, inclusiv Grindeanu, ca acum să aibă un traseu politc care tocmai s-a încheiat. Nu cred că vor putea digera cu uşurinţă acest lucru.

Rep: E posibilă şi o ruptură în PSD? Ce se întâmplă cu Grindeanu, cu Ponta, cu oganizaţiile care i-au susţinut, cum sunt cele din Timiş şi Caraş Severin?

IH: Noi construcţii politice nu văd ca fiind viabile, de genul Partidul România Unită. Cred că această masă critică e cea care va purta mesaje şi care va fi activă în a contesta, într-o mai mare măsură decât opoziţia. Şi aceasta e problema PSD acum: e mult prea mare pentru ceea ce poate duce. El are încorporate fragmente PRM-iste, PC-uri, partiduleţe şi alte construcţii, liberali supăraţi şi alte astfel de elemente, pe care nu le pot nici integra şi care nu dau întotdeauna răspunsuri pozitive la o logică discreţionară impusă de un grup foarte restrâns. Asta spun cel puţin cei care au plecat din PSD, de exemplu Aurelia Cristea, că e un grup foarte restrâns care nu se consultă şi care ia decizii pe motive pur personale, sub masca interesului naţional şi a programului şi a altor chestii bombastice.

Rep: Vă gândiţi cine ar putea să fie propus premier? Ar putea să fie şi Dragnea propunerea?

IH: Nici nu vreau să mă gândesc cine ar putea fi propus premier de Dragnea. El nu va fi. Acum 5 luni, Dragnea ne spunea că Grindeanu e cel mai bun om pe care l-a văzut sub soare. După 5-6 luni ne spune că acesta e cel mai rău om pe care îl vezi pe suprafaţa pământului. Când era bun şi când era rău? Poate nici atunci, nici acum. În decizia şi în judecata preşedintelui PSD nu poţi să ai încredere. Pentru că se contrazice la câteva luni, ceea ce e cam mult. Adică, îţi anunţi nunta peste trei luni, ţi-ai chemat invitaţii şi apoi le spui că tocmai ai anulat, că nu-ţi mai place mireasa.

Distribuie:

Postaţi un comentariu