Europarlamentarele, un test decisiv pentru politica românească

Alegerile europarlamentare din 22-25 mai, vor desemna cei 751 de aleşi ce vor lua loc în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. România are la nivel european 33 de mandate de parlamentari. Odată cu aderarea Croaţiei la UE, s-a stabilit că fiecare ţară să cedeze câte un loc pentru noii intraţi, astfel că România va pierde un loc, iar din 2014 va avea 32 de reprezentanţi.

Fiecare stat membru are propriile legi electorale şi fiecare decide în ce zi vor merge cetăţenii săi la urne, în perioada de patru zile de alegeri. Rezultatele votului din cele 28 de state membre vor fi anunţate în seara zilei de 25 mai, se arată pe site-ul Parlamentului European.Trebuie ştiut că există cel puţin două ţări în care alegerile vor avea loc în două zile: Cehia – 23 şi 24 mai şi Italia – 24 şi 25 mai.Cea de-a treia ţară ar putea fi România, după ce USL a decis organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului pentru modificarea Constituţiei la aceeaşi dată, cu observaţia că pentru îndeplinirea cvorumului de prezenţă la vot de 50 la sută, necesar validării referendumului, acesta se va desfăşura pe două zile, astfel că şi alegerile europarlamentare s-ar putea desfăşura tot în zilele de 24 şi 25 mai.

Premierul Victor Ponta a declarat  la finalul şedinţei CexN de săptămâna trecută, că a fost adoptată lista de propuneri pentru alegerile europarlamentare. „Mergem la alegerile pentru Parlamentul European împreună cu UNPR şi PC. Şeful campaniei noastre este Liviu Dragnea. Lista de europarlamentari pe care am propus-o şi a fost adoptată de către conducerea partidului: dna Corina Creţu, dna Ecaterina Andronescu, dl Cătălin Ivan – sper să nu greşesc ordinea – dl Dan Nica, dl senator Damian Drăghici, de la UNPR, dna Maria Grapini, dna Daciana Sârbu, dl Ioan Mircea Pascu, dna Viorica Dancilă, dl Sorin Moisa – funcţionar european, şeful de cabinet al comisarului european pentru agricultură, şi mă bucur că va fi alături de noi pe listă, pentru că e un plus de expertiză pe zona administraţiei europene care se adăugă expertizei de parlament european pe care o au colegii noştri -, dl Victor Boştinaru, dl Ciprian Tănăsescu”, a spus Victor Ponta după şedinţa în care s-a discutat despre europarlamentare. „De la 13 la 17, locuri pe care noi le considerăm la luptă, semieligibile în diverse scenarii politice şi electorale, vom aloca loc pentru PC, UNPR, PSD Bucureşti, TSD şi PEŞ. De la 18 în jos vor fi propuneri de la Tineret şi din judeţe pentru că, în principiu, după locul 18 şansele de eligibilitate sunt reduse”, a mai precizat Victor Ponta.

 

 

[stextbox id=”custom” caption=”Lista PSD”]

1. Corina Creţu

2. Ecaterina Andronescu

3. Cătălin Ivan

4. Dan Nica

5. Damian Draghici

6. Maria Grapini

7. Daciana Sârbu-Ponta

8. Ioan Mircea Pascu

9. Viorica Dăncilă

10. Sorin Moisa

11. Victor Boştinaru

12. Ciprian Tănăsescu

[/stextbox]

 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că liberalii vor definitiva în două săptămâni, listele pentru alegerile privind Parlamentul European, arătând că formaţiunea politică se aşteaptă să obţină şapte-opt locuri de europarlamentari.

„Noi avem o ţintă de 25%, sondajele ne dau în jur de 20%. (…) Realist, ne aşteptam la şapte-opt parlamentari, ar putea fi şi nouă. (…) Nu pot eu spune dacă îi vom menţine sau nu pe toţi (n.r. actualii europarlamentari ai PNL) pentru că nu eu iau singur această decizie. Foarte curând, cred că în două săptămâni, vom avea şi această decizie luată în Biroul Politic”, a spus Antonescu, duminică, la TVR1, potrivit Agerpres.

El a adăugat că şi-ar dori ca toţi actualii eurodeputaţi ai PNL să se afle pe listă, punctând că discuţia în cazul participării la scrutinul pentru Parlamentul European va începe cu aceştia.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Lista provizorie a PNL”]

· Norica Nicolai

· Eduard Hellvig

· Adina Vălean-Antonescu

· Ovidiu Silaghi

· Mircea Diaconu

· Ramona Mănescu (incert)

· Claudia Benchescu (incert)

[/stextbox]

 

Singuraticii

Laszlo Tokes candidează sigur la europarlamentare, dar nu s-a hotărât din partea cui. Europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat că va candida pentru un nou mandat la Parlamentul European, în luna mai, fără să precizeze însă dacă va participa din partea vreunei organizaţii sau ca independent.

Printre opţiunile pe care le are europarlamentarul pentru candidatură, enunţate într-o conferinţă de presă susţinută vineri, la Oradea, se numără Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi o organizaţie civică maghiară, potrivit Mediafax.

„Eu mă supun voinţei comune, de altfel aşa cum procedez încă din decembrie 1989, dacă te cheamă ţara sau te obligă interesele comunităţii trebuie să te supui”, a spus Laszlo Tokes.

Cristina Coteanu, fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei din România, deschide lista candidaţilor la alegerile europarlamentare ale partidului FDF din Belgia.

Candidatura ei a fost anunţată într-o conferinţă de presă organizată săptămâna trecută, scrie L’avenir.

Publicaţia belgiană notează că, la vârsta de 35 de ani, Cristina Coteanu are „un CV care ar face gelos orice jurist european”.

Mai mult, Cristina Coteanu, care are cetăţenie dublă, este membră a Biroului Executiv al PIR (Public Interest Registry) pentru Europa, precum şi al Comisiei de drept european al Baroului din Bruxelles, al Centrului internaţional de arbitraj şi mediaţie, dar şi al Asociaţiei de arbitraj cu sediul la Paris. Ea a reprezentat Ministerul Afacerilor Externe din Luxemburg în cadrul unui proiect privind reforma justiţiei din Turcia.

 

Mişcări pe dreapta

Președintele democrat-liberal Vasile Blaga a anunțat şi el câteva nume care vor candida la alegerile europarlamentare de anul viitor, enumerând aici pe Teodor Stolojan, Monica Macovei, Marian   Jean Marinescu și Traian   Ungureanu.

„Sunt convins că vom avea rezultatele pe care ni le propunem. Vă promit că vom lua cea mai bună decizie pentru partid şi vom avea şi o listă la europarlamentare foarte puternică, pentru că îţi trebuie şi oameni serioşi cu care să candidezi. Şi pe acea listă vor fi şi europarlamentari cu multă experienţă cu care ne mândrim. Vă spun doar patru: Stolojan, Monica Macovei, Marian Jean Marinescu, Traian Ungureanu. Iată, oameni serioşi, cu multă experienţă. Dar vor veni din partea regiunilor şi oameni tineri sau mai puţin ti­neri, dar care ne vor face cinste. Şi cumulând o listă bună cu un partid mobilizat, vom demonstra că suntem cea mai puternică forţă politică de centru-dreapta din România”, a afirmat Blaga, citat de Agerpres.

Deputatul Elena Udrea a declarat că se va afla pe lista candidaților pentru alegerile europarlamentare a PMP, deși mărturisește că nu vrea să meargă la Bruxelles.

 

„Vrem să combatem nepotismul”

De asemenea, Elena Udrea a arătat că PMP va propune la europarlamentare doar oameni integri, deoarece vrea să „combată nepotismul”.

„Avem oameni cu bună imagine care vor fi pe această listă, care și-au demonstrat competența și integritatea morală în politică sau în afara ei și lista aceasta nu va fi cea de pile, neveste și ce-și mai pun pe listă cei de la PSD și PNL”.

În cadrul aceluiași interviu, fostul ministru al Dezvoltării s-a referit și la Elena Băsescu, în contextul în care gazda emisiunii a amintit de fiica președintelui Băsescu.

„Elena Băsescu este încă în PDL şi până acum nu am discutat despre trecerea ei și nu ştiu ce va face, dacă va trece la PMP. În timp ce Daciana Sârbu sau Adina Vălean au candiat pe listele PSD, PNL, pe locuri eligibile, Elena Băsescu  (foto)a candidat ca independent, este singurul europarlamentar care a candidat ca independent independent. Diferenţa este dată de faptul că Elena Băsescu a avut curajul să candideze indepen­dent, sigur că nu i-a fost ușor, indiferent a cui fată este. Este declarat cel mai activ europarlamentar român. Dacă va dori să candideze pe vreo listă de partid, sau ca independent ne va spune chiar ea”, a precizat Elena Udrea.

Şi alţi membri ai Mişcării Populare şi-au exprimat dorinţa de a candida la europarlamentare, printre care Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, Cristian Preda, Teodor Baconschi.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Sondaj: Cum să arate un europarlamentar”]

Majoritatea respon­dentilor unui   sondaj   sunt de părere că cele mai importante calităţi ale unui europarlamentar trebuie să fie cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională şi studii potrivite, iar dacă mâine ar fi euroalegeri, alianţa PSD-UNPR   ar obţine cele mai multe voturi.

Astfel, arată o cercetare INSCOP Research, citată de   Adevărul, 93, 7% dintre cei chestionaţi consideră că este foarte importantă cunoaşterea unei limbi străine.

De asemenea, 92, 4% din respondenţi apreciază că este foarte important ca un europarlamentar „să aibă studii potrivite”, iar „experienţa politică” e foarte importantă pentru 86, 5%.

Dacă mâine ar fi alegeri europarlamentare, alianţa formată din PSD şi UNPR este cotata cu 37, 1%, uşor în scădere faţă de decembrie 2013, când era cotată cu 38, 8%.

PC ar obţine 1, 9%, însă a anunţat că va candida pe listele PSD-UNPR.

PNL   ar obţine 20, 1% din voturi, în vreme ce pe locul trei s-ar situa   PDL, cu 17, 5%.

Urmează   UDMR   cu 4, 7% din opţiunile de   vot   şi de PP-DD, care coboară în premieră sub pragul de 5%, înregistrând 4, 6% din intenţiile de vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-21 ianuarie 2014, pe un eşantion de 1.054 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu