DSV Cluj, cuibuşor de nebunii

Un nou scandal naţional, provocat de ”mafia cărnii”, în care sunt implicate şi persoane, inclusiv cu funcţii de conducere, din DSV Cluj. Un şef de serviciu şi un medic veterinar au fost reţinuţi, şefii unei firme clujene acuzată că aducea carne expirată din străinătate au fost şi ei reţinuţi sau arestaţi. Inclusiv şeful DSV Cluj a fost audiat -în calitate de martor- de către DIICOT. Şi lucrurile par să nu se oprească aici. Dar nici nu au început aici. Şi nici acum.

 Sorin Apostu s-a lansat din DSV Cluj

Fostul primar de Cluj Sorin Apostu, arestat pentru corupţie, se spune că tot la DSV Cluj ”şi-a făcut mâna”, unde a lucrat înainte de a ajunge în primăria clujeană. De altfel, anul trecut se vorbea de un al doilea dosar pe care DNA îl instrumenta cu privire la Sorin Apostu şi în care era vorba de sume mari oferite drept mită de companii multinaţionale pentru a fi protejate tocmai de controalele DSV Cluj.

De altfel, sursele noastre susţin că ceea ce s-a descoperit şi s-a făcut public până acum legat de corupţia din DSV Cluj este o nimica toată pe lângă ce se întâmplă de fapt în acea instituţie, dar şi în altele, unde e vorba de ”papa şi bani”.

 Fiecare firmă are un protector la DSV

Sursele noastre spun că de fapt cam toate unităţile clujene care au activitate şi în domeniul alimentaţiei publice şi unde au atribuţii de control şi inspectorii veterinari au câte un protector la DSV. Rolul protectorului e de a-i anunţa pe protejaţii săi ori de câte ori vor avea controale şi de a-i ajuta în toate problemele tematice. Probleme apar chiar şi când firmele vizate sunt anunţate de controalele pe care urmează să le primească, iar în astfel de cazuri inspectorii DSV dau avertismente sau amenzi mici şi pentru abateri mai puţin grave decât cele existente. E vorba de o adevărată reţea de tip mafiot, care îi exclude şi îi trec pe linie moartă pe cei care nu se supun regulilor jocului.

Ioan Oleleu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a lucrat mulţi ani în DSV Cluj, dar spune că acum nu ştie cum stau lucrurile în respectiva unitate, mai ales că nu mai lucrează acolo de câţiva ani. El nu crede că poate fi vorba de astfel de reţele de tip mafiot şi spune că în DSV Cluj lucrează profesionişti: ”E regretabil ce s-a întâmplat, dar în DSVSA sunt oameni profesionişti. Probabil că şi scoaterea obligativităţii circulaţiei produselor agro-alimentare de origine animală însoţite de certificat sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de la destinaţie, care obliga şi agentul economic ca la sosirea produselor să anunţe medicul veterinar, pot crea anumite sincope în ceea ce priveşte circulaţia produselor de origine animală, cu atât mai mult cu cât în momentul de faţă volumul de mărfuri care trebuie supravegheat din punct de vedere al siguranţei alimentelor este unul foarte mare, având în vedere şi multitudinea de produse din UE”.

 Zeci de persoane în vizor

Săptămâna trecută, Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, Nicolae Pivariu, spunea că a fost audiat timp de mai multe ore, în noaptea de miercuri spre joi, la Structura Centrală a DIICOT, în calitatede martor în dosarul “mafia cărnii”, precizând că nu poate da detalii: “Am fost audiat mai multe ore, azi noapte în calitate de martor, în dosarul cărnii la Bucureşti, de către procurorii Structurii Centrale a DIICOT. Nu ştiu câte ore a durat. Erau nişte interceptări. Nu pot spune mai multe pentru că este o anchetă în desfăşurare”.

Anterior, surse judiciare declarau că şeful Direcţiei Sanitare Veterinare Cluj, Nicolae Pivariu, este suspectat în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 15 milioane de euro şi punere în circulaţie de carne alterată.

Conform surselor citate, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală l-au ridicat pe Pivariu de la locuinţa sa şi l-au adus la Bucureşti pentru a-l audia. Alături de acesta erau audiate şi alte persoane, în dosarul “mafia cărnii”.

În această cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au făcut, în 12 martie, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, fiind vizate 80 de persoane din două grupuri infracţionale organizate.

Anchetatorii fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, prejudiciul produs de membrii celor două grupări fiind estimat la peste 15 milioane de euro.

Peste 70 de persoane au fost audiat în urma percheziţiilor din 12 martie, iar zece dintre acestea au fost reţinute de procurori. Toţi cei zece inculpaţi au fost arestaţi preventiv, în 13 martie, în urma unor decizii ale Tribunalului Bucureşti şi Curţii de Apel.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în acest dosar pe numele a 41 de persoane, între care un lucrător de la un punctul de trecere a frontierei, un inspector de la OPC Cluj, acuzat de trafic de influenţă, şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, cercetat pentru favorizare a făptuitorului.

Procurorii l-au audiat şi pe şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, Cristian Nicula. Acesta declara că nu a sprijinit “în nicio formă gruparea” care este cercetată în acest caz.

Potrivit anchetatorilor, unul dintre capii reţelei evazioniste, Andrei Sileanu, şi-a recunoscut integral faptele pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, “descriind amănunţit modul în care împreună cu ceilalţi inculpaţi au derulat activităţile infracţionale”.

Administratorul uneia dintre firmele implicate în dosarul cărnii spunea, într-o discuţie la telefon, că poate şterge preţul afişat pe produse: “Nu eşti obligat să le-arăţi…preţul pot să-l şterg, eu pot să fac cu din-ăla, cu corectoru”, potrivit interceptărilor din referatul procurorilor DIICOT.

Anchetatorii susţin că frazele despre ştergerea preţului au fost spuse de Bogdan-Radu Curticiu, administratorul firmei SC Michelangelo SRL, după ce acesta a aflat de la unul dintre liderii reţelei, respectiv de la Sorin Seleşiu, că organele de control fiscal au demarat o acţiune ce vizează verificarea legăturilor dintre societăţile comerciale care ar fi fraudat statul român cu peste 23 de milioane de lei.

În plus, din discuţiile surprinse de anchetatori reiese şi implicarea un comisar şef din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărşand, Nicolae-Marius Onica. Acesta, susţin procurorii, avea rolul de a asigura tranzitul maşinilor care transportau carne prin punctul vamal, fără a se înregistra sau aplica sigiliul pe mijlocul de transport.

Seleşiu i-a mai spus acesteia că, la momentul în care marfa va ajunge la Iaşi, va fi întocmit şi circuitul documentelor care să ateste achiziţiile/livrările fictive între mai multe societăţi comerciale, cu scopul de a se ascunde provenienţa intracomunitară a produselor de carne, se mai arată în referatul cu propunerile de arestare din dosar.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.

De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme “fantomă” ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, “la negru”, la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, “fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale”.

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip “paravan”, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.

Anchetatorii mai arată că, în derularea activităţilor ilegale, membrii reţelei ar fi folosit mai multe firme deţinute în mod direct sau prin interpuşi, “asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile”.

SRI, pe fir

Procurorii susţin că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum. De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparate şi oferite spre consum.

În urma acţiunii DIICOT, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a făcut mai multe controale la depozitele de carne şi la supermarketuri. Inspectorii ANPC au retras de pe piaţă sute de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013.

Cazul legat de “mafia cărnii” a fost iniţiat de SRI la începutul anului 2013, fiind vorba de o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în fraudă fiscală de mare amploare, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava. (M. A.)

Distribuie:

Postaţi un comentariu