Diviziunea muncii. Kelemen Hunor o ia spre preşedinţie, Rozalia Biro merge în guvern

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor / Sursa foto: citynews.ro

Consiliul Permanent al UDMR a decis, joi, ca preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, să candideze la funcţia de preşedinte al României la alegerile din noiembrie, iar Rozalia Biro, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, să fie propusă pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Culturii, în locul lui Kelemen Hunor.

Rozalia Biro a declarat că îşi propune să continue proiectele pe care preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a început, dar şi să pună în practică înţelegerile din colaiţia guvernamentală: „Sunt un om obişnuit să iau decizii, sunt un om obişnuit să coordonez punerea în practică a acestor decizii şi să-mi asum consecinţele deciziei luate. (…) Legat de ministerul culturii, patrimoniului naţional, aş dori să continui proiectele începute de dl preşedinte Kelemen Hunor şi legat de proiecte concrete şi iniţiative o să vă invit peste o lună, după ce preiau portofoliul. Legat de funcţia de vicepremier, în primul rând voi lucra pentru a pune în practică acel acord politic care a fost semnat de către UDMR şi ceilalţi parteneri de coaliţie, pentru o reprezentare eficientă a comunităţii maghiare şi a comunităţilor naţionale şi voi lucra ca această guvernare să fie o guvernare eficientă, în aşa fel încât fiecare cetăţean din ţara noastră să simtă –aşa cum a spus şi dl preşedinte Jean Claude Juncker- că instituţiile sunt pentru cetăţean şi nu invers”. Aceasta a spus că a condus timp de zece ani firme private, că alţi zece ani a lucrat în administraţia locală din Oradea, ca viceprimar, şi că de un an şi jumătate este senator. De asemenea, răspunzând întrebărilor ziariştilor, Rozalia Biro a spus că la DNA are în analiză, din 2010, o situaţie de conflict de interese.

Rozalia Biro a mai spus că va susţine în continuare pachetul legislativ privind minorităţile, din cauza căruia a demisionat din guvern Kelemen Hunor, şi a apreciat deschiderea şi dialogul pe care l-a iniţiat în chestiune premierul Victor Ponta.

La rândul său, Kelemen Hunor a declarat că Rozalia Biro are experienţa şi capacitatea necesară pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al culturii, dacă că şi el va rămâne în coaliţie, conducând toate delegaţiile UDMR: „Fiind vorba de cele două funcţii cuplate prin votul parlamentului, funcţia de vicepremier, funcţie politică, şi ministru al Culturii, am căutat o soluţie care să corespundă. Dna Biro Rozalia este preşedinte al CRU, conform statutului a doua funcţie în UDMR, şi era firesc în condiţiile date să fie persoana care va asuma şi funcţia de vicepremier. (…) E şi un mesaj, pentru că România va avea în persoane dnei Biro pentru prima dată o femeie în această funcţie de vicepremier şi sunt convins că dna Biro are şi capacitatea, experienţa politică, experienţa necesară în administraţie, toată experienţa necesară de a conduce acest minister. Eu nu m-am retras şi nu mă retrag din coaliţie, eu voi conduce echipa noastră la discuţiile în coaliţie, atât în segmentul guvernamental, cât şi în plan parlamentar”.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor spune că, în calitate de candidat la preşedinţie, vrea să arate că maghiarii au un candidat puternic şi o viziune pentru viitorul României: „Mă onorează această propunere şi mi-am asumat această candidatură şi sunt convins că începând de mâine toate eforturile depuse de noi, de UDMR, de alegătorii noştri, vor fi în direcţia aceasta de a arăta că avem nu numai un candidat bun, puternic, dar şi o viziune corectă, coerentă şi necesară pentru România anului 2014 şi pentru viitorul României. Programul nostru, al meu, va fi bazat pe programul UDMR, fiindcă noi reprezentăm în mod legitim comunitatea maghiară, şi alegătorii noştri când ne-au votat ne-au dată această responsabilitate şi această sarcină de a arăta şi de a susţine interesele comunităţii maghiare”, a subliniat Kelemen Hunor.

El a mai spus că nu-şi face iluzii că va reuşi să câştige cursa pentru Preşedinţia României, adăugând, cu referire la un sondaj de opinie, că România nu ar fi pregătită să  aibă un preşedinte care nu e ortodox şi nu e de naţionalitate română.

De asemenea, Kelemen Hunor a evitat să se pronunţe referitor la şansele pe care le au posibilii candidaţi la preşedinţie, subliniind că în  ceea ce priveşte susţinerea vreunui candidat în turul II al alegerilor prezidenţiale se va pronunţa după primul tur.

Distribuie:

Postaţi un comentariu