Deputatul PPDD Nuţu Fonta cere lămuriri privind procedura de expertizare a interceptărilor

Deputatul PPDD de Maramureș Nuţu Fonta

Deputatul maramureşean Nuţu Fonta a formulat o interpelare adresată Ministerului Justiției în care se arată îngrijorat de ultimele „găselniţe” ale celor certaţi cu legea, în urma cărora demersul justiţiei este mult îngreunat, și cere lămuriri privind procedura de expertizare a interceptărilor.

„În contextul în care sunt dosare care au şi 8.000 de interceptări, iar expertizarea acestora este greu de realizat şi blochează activitatea Institutului de Expertize Criminalistice, aş vrea să ştiu cât costă statul român aceste expertize nefondate făcute la cererea inculpaţilor, dacă ministrul Justiţiei este mulţumit de modul în care se realizează expertizele financiar-contabile la instanţe şi de ce în cazul infracţiunilor economice, când DNA realizează o expertiză financiar-contabilă, instanţele admit cererea inculpaţilor de refacere a acestor expertize”, a precizat Nuţu Fonta.

Interpelarea deputatului PPDD vine la scurt timp după ce fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a dezvăluit că inculpaţii au găsit o nouă metodă de a amâna procesele, prin contestarea interceptărilor telefonice, metodă care a înlocuit sesizarea Curţii Constituţionale. Daniel Morar i-a criticat pe judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) că admit „fără discernământ” cererile inculpaţilor, care a dus la blocarea activităţii Institutului de Expertize Criminalistice.

„Mai nou, inculpaţii nu îşi recunosc vocea, nu se mai recunosc în acele interceptări, iar, din păcate, judecătorii trimit aceste interceptări la expertizare, fără să îi întrebe pe inculpaţi ce anume contestă. Judecătorii admit fără discernământ trimiterea la expertizare a interceptărilor, nu vor să vizualizeze casetele, imaginile. Pur şi simplu e libera lor apreciere”, a spus Daniel Morar.

Distribuie:

Postaţi un comentariu