Cristian Diaconescu: Iniţiativa cetăţenească a UDMR ar trebui să atragă atenţia opiniei publice

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară şi candidatul PMP la preşedinţie, Cristian Diaconescu, spune că iniţiativa UDMR privind drepturile  minorităţilor ar trebui să atragă atenţia opiniei publice şi că poziţia luată în chestiune de Guvernul României este “necesară şi este corectă”.

“O altă problemă care ar trebui să atragă atenţia opiniei publice mult mai serios decât se întâmplă astăzi este dezbaterea în ceea ce priveşte iniţiativa cetăţenească sprijinită de UDMR şi o serie de alte grupuri cetăţeneşti din Europa. Comisia Europeană a respins această iniţiativă, era a treia, care practic îşi propunea să transforme ideea de autonomie pe baze etnice într-un acquis comunitar, într-o obligaţie de natură europeană”, a menţionat Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, problema minorităţilor la nivelul UE este menţionată de o manieră generală numai în Tratatul de la Lisabona, nu se impune o directivă europeană şi problema ţine de competenţa statelor membre.

“Din punctul meu de vedere, România are o singură alternativă, aceea de a susţine decizia CE, penntru că această alternativă, dincolo de poziţia CE, dincolo de orice comentariu politic, de partea României şi a CE se află dreptul european. Şi dacă tot avem pretenţia ca cei care ne reprezintă să ne asigure demnitatea naţională de o manieră corectă, este foarte bine ca această demnitate să ne-o luăm în primul rând din norma de reglementare eruopeană extrem de clară”, a subliniat Diaconescu.

Mai mulţi lideri ai UDMR, printre care şi Kelemen Hunor, au contestat respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale.

România susţine poziţia Comisiei Europene referitoare la Iniţiativele cetăţeneşti ‘Minority SafePack’, potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale iar drepturile minorităţilor sunt reglementate de legislaţia naţională.

Distribuie:

Postaţi un comentariu