Cristian Bodea recomandă primarilor să nu mai viseze la HG-uri cu dedicaţie şi să facă economii la sânge

Senatorul liberal Cristian Bodea / Sursa foto: bihon.ro

Senatorul liberal Cristian Bodea a îndemnat primarii bihoreni ‘să nu mai viseze la HG-uri cu dedicaţie, ignorând, în acelaşi timp, fondurile europene’, să facă ‘economii la sânge’ în anul 2014 şi să se asocieze, fie în asociaţii de dezvoltare intracomunitare, fie în grupuri de acţiune locală.

Bodea a spus că, în urma numeroaselor întrebări ale primarilor din judeţ pe tema ‘ce bani vor primi pentru continuarea unor proiecte locale’, cele mai multe pe infrastructură, unele în stadii avansate, a vorbit personal cu miniştrii de resort. Concluzia cu care a venit în faţa presei: ‘Anunţ moartea fondurilor guvernamentale. România e în comă financiară’.

Toate proiectele bihorene care vizează modernizarea satelor, regenerarea urbană şi infrastructura, aflate în diferite stadii de lucru, necesită, a susţinut Bodea, în jur de 324 de milioane de lei, pentru care, însă, în luna iunie, s-au alocat doar nouă milioane de lei, fonduri de la buget. Restul de 315 milioane lei constituie restanţe de la guvern, în condiţiile în care primăriile şi-au achitat cota parte în proiecte. Conform lui Bodea, Bihorul ar urma să mai primească, potrivit estimărilor în jur de doar patru milioane lei în acest an.

‘Ar fi bine să se facă o adunare pe judeţ cu toţi primarii, să se discute la rece, să se facă o prioritizare a proiectelor în derulare pe PNDL şi să decidă alocarea cu prioritate a banilor, puţini, către proiectele aflate în grad avansat de finalizare, de la 75% în sus. Şi conservarea celor care sunt sub 50%, pentru un an-doi. Nu foloseşte nimănui alocarea unitară de sume egale tuturor’, a precizat Bodea.

Parlamentarul liberal se arată îngrijorat de bugetul pe anul 2014, care i se pare neclar. El a subliniat că, din informaţiile sale, taxele au crescut cu 16%, gradul de colectare a scăzut cu 20% faţă de anul trecut, astfel că rectificarea bugetară s-ar putea să fie în minus.

‘Sper ca guvernul să găsească şi alte soluţii, mai serioase, decât de a pune taxe suplimentare. Evaziunea fiscală nu moare punând taxe, dimpotrivă, creşte. Cauza principală a evaziunii vine din faptul că cei care ar trebui să o stârpească nu-şi fac datoria, iar firmele private nu sunt ajutate să trăiască, ‘ a spus Bodea.

Sfaturile senatorului liberal pentru primari este să ‘nu mai viseze la HG-uri cu dedicaţie, ignorând, în acelaşi timp, fondurile europene’, să facă ‘economii la sânge’ în anul 2014, singura salvare fiind fondurile europene, care şi acestea nu vor veni mai repede de anul 2015.

În context, Bodea a recomandat primăriilor din judeţ să se asocieze, fie în asociaţii de dezvoltare intracomunitare, fie în grupuri de acţiune locală.

Distribuie:

Postaţi un comentariu