Corina Creţu şi-a prezentat echipa. Nepoata ministrului Ioan Rus, printre colaboratorii comisarului

Corina Crețu

Comisarul european Corina Creţu şi-a prezentat, vineri, 31 octombrie, pe blogul său, echipa cu care va lucra la Politică Regională, din care fac parte trei români: Ioana Rus, nepoata ministrului Ioan Rus, Dragoş Bucurenci şi Gabriel Onaca, fost secretar de stat în MFE, precum şi specialişti din ţările est-europene.

„Avem o sarcină uriaşă în faţă şi am încredere că, împreună cu această echipă, vom reuşi să readucem creşterea economică şi să le oferim o viaţă mai bună oamenilor din regiunile cele mai puţin dezvoltate ale Europei”, a scris Corina Creţu.

Corina Creţu a precizat că membrii echipei sale au fost aleși „pentru competenţele lor profesionale”, dar şi „pentru calităţile lor umane”

„Şeful de cabinet, Dr. Mikel Landabaso, este un specialist spaniol cu aproape 30 de ani de experienţă în domeniul dezvoltării regionale. Membrii Cabinetului provin, în schimb, cu precădere, din Estul Europei, unde se află cele mai multe dintre regiunile Uniunii vizate de politica de dezvoltare regională. Împreună cu asistenţii lor, membrii Cabinetului meu reprezintă şase state membre şi vorbesc zece limbi oficiale ale Uniunii Europene”, mai precizează Creţu.

Mikel Landabaso este un economist spaniol care conduce Centrul de Competenţă pentru Dezvoltare Inteligentă şi Durabilă al Direcţiei Generale Politică Regională şi Urbană (DG Regio).

Lucrează în domeniul dezvoltării din 1986 şi la Comisia Europeană – DG Regio din 1990. Landabaso are un doctorat în economie de la Universitatea Ţării Bascilor şi a predat dezvoltare regională la University of North Carolina at Chapel Hill, Universitatea Liberă din Bruxelles şi Universitatea din Deusto.

Consilier de comunicare este Dragoş Bucurenci (32 de ani), consultant şi trainer de comunicare, jurnalist şi activist civic, cu un MBA de la Universitatea Stanford, în 2013.

În prezentare se precizează că a construit două dintre cele mai importante ONG-uri de mediu din România, Salvaţi Delta Dunării şi MaiMultVerde, „declanşând o campanie naţională de conştientizare care a schimbat radical atitudinea românilor faţă de voluntariat şi faţă de mediu”.

Totodată, Bucurenci are 12 ani de experienţă ca editorialist în presa scrisă şi a produs şi prezentat, timp de 7 ani, emisiuni de televiziune pentru canale publice şi private.

Născut la Bucureşti, el şi-a început cariera la British Council Romania unde a coordonat programele new media şi a fost director de comunicare al UK-SE European Forum.

Cine este Ioana Rus

Ioana Rus a început să lucreze ca diplomat la Reprezentanţa Permanentă a României la UE în 2004, iar din 2008 a fost consilier la Parlamentul European în domeniul politicilor de dezvoltare regională. Din iulie 2014 a fost consilier al Corinei Creţu, după ce aceasta a fost aleasă vicepreşedinte al Parlamentului European.

De profesie economistă, Ioana Rus s-a specializat în marketing la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. A obţinut un master în management şi comunicare în afaceri la SNSPA Bucureşti şi, din 2013, este coach profesionist, având studii de profil în Vancouver, British Columbia şi Florida.

Printre membrii Cabinetului se numără şi Jan Mikolaj Dzieciolowski. Născut la Buenos Aires, Argentina, dar de origine poloneză, el a fost expert al negociatorului-şef al Poloniei pentru aderarea la UE. Lucrează în Comisia Europeană în 2005.

Echipa este completată de cehul Tomáš Nejdl, expert în politici de coeziune, şi de francezul Mathieu Fichter, conducătorul echipei care se ocupă de creştere durabilă în cadrul Centrului de Competenţă pentru Dezvoltare Inteligentă şi Durabilă al Direcţiei Generale Politică Regională şi Urbană (DG Regio).

 

Postaţi un comentariu