Coabitarea are zilele numărate: „Acordul de coabitare a fost făcut praf prin declarații și acțiuni politice”

Soarta acordului instituțional dintre președintele României, Traian Băsescu și premierul Victor Ponta pare să atârne într-un fir de ață, șeful statului declarând că nu l-a denunțat până acum doar pentru că este o parte importanta a planului MCV și este important pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a anunțat că pactul a fost încălcat în numeroase privințe și că mâine se va decide dacă și în ce fel coabitarea va continua.

„Acordul de colaborare instituţională cu premierul,  personal, am constatat că a fost încălcat consistent în domenii precum politica externă, stat de drept, independenţa justiţiei. Din acest motiv, am decis ca înainte de orice măsură să declanşez mecanismul de consultare, prevăzut în punctul șapte al acordului. Mâine vom avea discuţii la nivel tehnic pentru o analiză pe punctele enunţate”.

Președintele a mai spus că în ceea ce privește punctele acordului de coabitare referitoare la politica externă, justiția și statul de drept, „acordul de coabitare a fost făcut praf prin declarații și acțiunile politice legate de miniștrii cu probleme”.

Traian Băsescu a recunoscut că în mai multe rânduri a fost tentat să denunțe pactul, dar cum acesta este o parte importantă a MCV-ului, nu a făcut acest lucru și rămâne ca mâine să se decidă dacă acordul instituțional va continua.

Distribuie:

Postaţi un comentariu