Ambasadorul Franței anunță creșterea șanselor de aderare la Schengen: „Problema aderării României este pur tehnică”

FOTO: opiniagiurgiu.ro

Prezent la Cluj-Napoca pentru a se întâlni cu studenții francezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, a declarat joi că investițiile semnificative făcute de România în securizarea frontierelor vor cântări mult în decizia finală privind aderarea la spațiul Schengen.

În contextul în care mai mulți politicieni francezi au acuzat, prin intermediul mass-mediei franceze, că România are mari probleme în ceea ce privește securitatea frontierelor, ambasadorul Philippe Gustin a subliniat faptul problema aderării este una pur tehnică și nu aparține doar Franței ci Uniunii Europene.

În ceea ce privește problema comunității rrome, diplomatul a precizat că această chestiune trebuie să preocupe întreaga comunitate europeană, nu doar România.

„Românilor nu le place să se spună că rromii sunt români. Iar romii au şi ei o problemă în a accepta să fie români. Cum să fie realizat acel <<să trăim împreună>>? În Franţa este acelaşi lucru în privinţa populaţiei rrome. Este de lucru pentru a realiza integrarea şi educarea comunităţii rome. Nu se poate rezuma totul la o baghetă magică. Sunt subiecte complicate, care durează de ani. Trebuie să avem politici echilibrate, politici de incluziune socială, în România, Bulgaria, Ungaria, Franţa’, a afirmat diplomatul francez, citat de Agerpres.

Ambasadorul francez susține că în vederea rezolvării acestei probleme, un rol important le revine politicilor de eliminare a rețelelor de traficanți de persoane care aduc frecvent rromi în Franța, care finalmente ajung  subiectul unor infracțiuni.

„Trebuie să se pună capăt acestor reţele care îi exploatează, pentru a putea apoi trece la măsuri de incluziune socială. Franţa este o ţară de primire pentru străini, cu o lungă tradiţie. Suntem o ţară de imigraţie, spre deosebire de România, care este de emigraţie. I-am integrat mereu pe străini, de-a lungul anilor. Dar ceea ce un francez nu poate să accepte este ca un străin aflat pe teritoriul francez să nu respecte legile ţării”, a explicat diplomatul francez.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu