Alin Tişe: Domnul Boc este candidatul PNL la primăria Clujului

Emil Boc și Mihai Seplecan / Foto: Dan Bodea

A rămas mai puţin de un an până la alegerile locale care vor reface garnitura de primari şi preşedinţi de consilii judeţene decimată de DNA de o vreme încoace. În anul rămas, procurorii anticorupţie ar putea să mai aducă multe surprize care să schimbe strategiile electorale ale partidelor politice şi chiar echilibrul de forţe de pe eşichierul politic românesc. Liderii partidelor şi aleşii lor din administraţiile locale ştiu acest lucru şi poate că tocmai de aceea mai trag de timp în anunţarea candidaturilor pentru principalele posturi din administraţia locală. Totuşi, unele partide au intrat brusc în febra alegerilor locale de anul viitor şi, cu un ochi la DNA şi cu altul la problemele interne, încearcă să-şi încropească de pe acum o strategie electorală câştigătoare. Dacă, de exemplu, în cazul PSD şi a UDMR, reprezentanţii acestor formaţiuni ne-au declarat că eventual din toamnă încolo se va lua în discuţie problema alegerilor locale, PNL a intrat în plin proces de moşire a unor candidaturi care să ia faţa electoratului cam sictirit şi cam nemulţumit de prestaţiile aleşilor. Pentru că PNL este el însuşi în plin proces de moşire, determinat de fuziunea încă neîncheiată dintre PDL şi vechiul PNL, a încercat să stabilească pentru propriii membri reguli cât mai clare, menite să mai reducă din orgoliile oricum de neevitat într-o astfel de fuziune, darmite între partide şi oameni aflaţi odinioară chiar în duşmănie făţişă.

Dacă e să ne referim numai la Cluj, este clar că principalele mize politice pentru alegerile locale de anul viitor le reprezintă funcţia de primar la Cluj-Napoca şi cea de preşedinte al Consiliului Judeţean. După scorurile obţinute până acum în judeţ de vechiul PNL şi de fostul PNL, e limpede că orice candidaţi ai noului PNL pornesc cu prima şansă în competiţia pentru cele două funcţii amintite.

Emil Boc

Oarecum ca-n bancul cu găina, care nici nu stă, dar nici nu fuge de cocoş, Emil Boc cochetează cu ideea unui nou mandat de primar la Cluj-Napoca. El este, de altfel, persoana nominalizată de noul PNL, de fapt de fostul PDL, pentru a intra în această competiţie, chiar dacă Emil Boc nu s-a pronunţat personal în această chestiune, la toate insistenţele jurnaliştilor. El a spus că mai aşteaptă să rezolve anumite probleme administrative, sau a răspuns altceva la întrebările referitoare la decizia sa, ori, pur şi simplu, n-a răspuns. Pe de altă parte, copreşedintele PNL Vasile Blaga l-a anunţat deja ca fiind candidatul noului PNL pentru funcţia de primar la Cluj-Napoca. Vicepreşedintele PNL Alin Tişe încearcă să ne lămurească cum stau, de fapt, lucrurile, în privinţa candidaturii lui Emil Boc: „Decizia Biroului Permanent Naţional prevede explicit că primarii în funcţie au drept de preemţiune.

Cu alte cuvinte, orice primar care doreşte să candideze, fie că e primar de oraş, comună sau municipiu reşedinţă de judeţ are dreptul de a candida. Deci, abia în momentul în care dl Boc nu ar dori să candideze, abia atunci s-ar pune problema unor alte candidaturi şi a unor altor persoane care ar dori să candideze. Dacă dl Boc nu doreşte să candideze, abia atunci se vor depune liste de candidaturi din partea altor colegi care vor fi sondaţi pentru o eventuală candidatură. Câtă vreme dl Boc apare pe lista comunicată cu Bucureştiul, nu se mai pune în discuţie nici o altă variantă pentru că are drept de preemţiune. Deci, dl Boc este candidatul PNL”.

Dar Emil Boc şi-a exprimat acceptul pentru a fi desemnat candidat al PNL pentru un nou mandat de primar? Tot Alin Tişe ne explică: „Noi în comunicarea făcută spre Bucureşti l-am trecut pe dânsul ca şi candidat pentru primăria Cluj. Este vorba de o chestiune internă a partidului. Anunţarea publică a candidaturii o decide dl Boc când consideră şi când va rezolva cele două probleme pe care le are. Dar ca activitate internă de partid, noi am comunicat Bucureştiului candidatura dânsului. Ceea ce a şi spus dl Blaga”.

Nelămurirea în acest moment vine din faptul că în timp ce Emil Boc nu şi-a anunţat candidatura la primăria clujeană, a făcut-o, în schimb, un alt reprezentat al aceluiaşi nou PNL, Mihai Seplecan. Acesta n-a dorit să ne explice de ce şi-a depus candidatura, dacă partidul său are pe liste un alt candidat: „nu am nimic de declarat pe tema asta, am depus şi gata”. În schimb, a avut de declarat ceva Alin Tişe. Scurt, dar îndesat: „Întrebaţi-l pe dânsul! Nu e treaba mea ce face Seplecan, nu mă interesează”.

Echipa Boc

Unele voci spun că Mihai Seplecan, actual preşedinte al CJ Cluj, şi-ar fi depus candidatura la primărie pentru a provoca o reacţie din partea foştilor pedelişti şi pentru a încerca să negocieze/forţeze rămânerea sa în continuare la şefia CJ Cluj şi după alegerile locale de anul viitor. Problema e însă că, faţă de precedentele alegeri, la cele de anul viitor preşedintele CJ nu va mai fi ales prin vot direct, de populaţie, ci de către consilierii judeţeni, din rândul lor. Iar aceasta se va întâmpla, fireşte, după alegeri, şi când fuziunea PDL cu vechiul PNL va fi încheiată şi când lucrurile vor sta cu totul altfel decât acum. Dar mai e o problemă, poate cu mai mare greutate decât prima. Alin Tişe spune că persoanele candidate la funcţia de primar de Cluj şi la funcţia de preşedinte al CJ trebuie să facă echipă şi că, oricum, cei care au fost la şefia CJ Cluj din 2012 încoace n-au făcut nici o brânză. Iar la aceste două criterii, Mihai Seplecan ar cam ieşi din schemă.

Emil Boc și Alin Tișe / Foto: Dan Bodea

Emil Boc și Alin Tișe / Foto: Dan Bodea

Ca să fie lucrurile şi mai limpezi, l-am întrebat explicit pe Alin Tişe dacă ar fi posibilă o variantă cu Emil Boc candidat la primărie şi cu Mihai Seplecan în cărţi pentru şefia CJ. Ia vedeţi ce zice: „Există şi aici o decizie locală a Biroului Permanent Judeţean, care spune în modul următor: până la alegerile din 2016, postul revine vechiului PNL, pentru că dl Uioreanu a provenit de la vechiul PNL, iar anul viitor în alegeri, candidatul pentru funcţia de preşedinte al CJ va fi anunţat public odată cu anunţarea primarului şi va face tandem cu candidatul la primăria reşedinţă de judeţ şi va fi desemnat prin sondaj de opinie. Cu alte cuvinte, toţi cei care vor dori să se înscrie în această competiţie dintre consilierii judeţeni care vor fi la vremea respectivă pe listă îşi vor exprima dorinţa şi vor fi testaţi într-un studiu sociologic aprofundat obiectiv. Cel care va fi cel mai bine clasat, dintre cei care doresc, va fi viitorul candidat pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj. Anul viitor nu se mai discută despre provenienţa candidaturilor, pentru că deja fuziunea este terminată, vom discuta doar de performanţă şi experienţă profesională, de credibilitate şi notorietate şi intenţie de vot în rândul electoratului. Şi e obligatoriu să facă tandem candidatul la funcţia de primar cu candidatul la funcţia de preşedinte al CJ, pentru că vorbim de proiecte unitare pentru judeţ şi municipiu. Cu alte cuvinte, să facă o echipă”.

Am încercat să aflăm lucruri şi mai concrete şi am întrebat pe cine vede în echipa respectivă, pe lângă Emil Boc, iar Alin Tişe a făcut trimitere către o direcţie în care Mihai Seplecan nu este prezent: „Eu văd foarte mulţi oameni potriviţi pentru asta. Având în vedere ce s-a întâmplat după 2012 cu toţi cei care s-au perindat şi care au blocat tot ce a însemnat proiecte de dezvoltare a judeţului…, în momentul de faţă partidul are cel puţin 5 oameni net superiori acelora care au condus din 2012 încoace”.

Iar Boc

Cel puţin în situaţia actuală, lucrurile par destul de clare, cu Emil Boc candidat neanunţat oficial la primăria clujeană şi cu un nou PNL care cam are prima şansă şi la preşedinţia CJ Cluj, mai ales dacă la această din urmă funcţie ar intra în competiţie un om cu vizibilitatea lui Alin Tişe şi cu voturile obţinute de acesta în anterioarele competiţii electorale din judeţ. Başca faptul că, aşa cum făcea trimitere chiar Alin Tişe, puţini ar fi cei care ar putea să facă o echipă mai bună cu Emil Boc, care este deja bătut în cuie, dacă nu intervin în discuţie factori externi politicii.

Cel puţin teoretic, dat fiind faptul că primarul se alege din primul tur, indiferent de procentaj, în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca ar putea să intre în schemă şi candidatul UDMR, dar preşedintele organizaţiei judeţene, Csoma Botond, ne-a declarat că deocamdată nu s-a discutat nimic în această chestiune. Există şi varianta ca UDMR nici să nu-şi desemneze un candidat, lucru care ar fi în avantajul lui Emil Boc. Mai rămâne de văzut cine va fi şi candidatul PSD, care, aşa cum ne-a declarat deputatul Aurelia Cristea, preşedintele PSD Cluj-Napoca, nu va fi cunoscut mai devreme de toamnă.

Aici se zvoneşte că ar putea intra în competiţie Aurelia Cristea, dar s-ar putea să fie şi alţi doritori, cum ar fi, de exemplu, prefectul Gheorghe Vuşcan. Oricum, aşa cum spune şi sociologul Ioan Hosu, cel puţin în momentul de faţă, prima şansă pentru Primăria Cluj-Napoca o are Emil Boc: „Până în momentul acesta, Boc are prima şansă din mai multe motive. Pentru formule alternative, în momentul acesta e greu să văd argumente consistente pentru care să se vină votul negativ. Până în momentul acesta nu văd argumente pentru votul negativ, că românii aşa votează: nu pentru că îmi place acela, ci că nu-mi place celălalt”.

[stextbox id=”custom”]

Ioan Hosu: Nevăzutul de azi s-ar putea să fie alesul de mâine

Ioan Hosu,   sociolog

Ioan Hosu, sociolog

„În privinţa momentului anunţării candidaturii, avem modelul Iohannis, anunţat târziu spre foarte târziu şi care are succes, după care avem modelul clasic, care spune că nu poţi să-l anunţi mai târziu de 6-9-12 luni înainte de alegeri. Eu cred că nu mai avem regulă care să spună când şi cum. Cei care măsoară aceste lucruri spun că nu mai avem modelul clasic de campanie şi comunicare politică, candidat anunţat cu 2-3 ani înainte, cu notorietate etc. Cred că opinia publică nu-i creditează nici pe cei care se anunţă foarte devreme. Nu mai contează povestea asta. Totul depinde de modul în care reuşeşti să comunici şi să realizezi interacţiunea şi campania electorală. Contează eficienţa interacţiunii cu electoratul. Oamenii nu mai stau doi ani ca să-şi facă o impresie.

Oamenii se informează mult mai rapid, mult mai intens şi mult diferit de modul în care o făceau până acum. Modelele de interacţiune electorat-candidat s-au schimbat. Strategiile acelea clasice, aşezate, construim doi-trei ani tind să nu mai fie actuale. Am văzut la Ponta, de exemplu. Dinamica electorală astăzi nu mai ţine de luni şi ani de pregătire. Nu timpul rezolvă problema, ci temele şi comunicarea de moment, care e cea care mobilizează electoratul la vot. Nu notorietatea mă asigură că am ajuns, ci oportunitatea temelor, modul în care comunic, modul în care reuşesc să găsesc soluţii credibile şi viabile. N-aş spune că unul sau altul are un avantaj competitiv în povestea asta. S-ar putea să fie ultimul venit, primul servit. Sau nu. Unul nevăzut acum ar putea să fie alesul următor. Nevăzutul de azi s-ar putea să fie alesul de mâine”, Ioan Hosu, sociolog/

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Emil Hossu says:

    Seplecan iese din discutie pentru toate functiile politice si nepolitice. Cazul Bara Cristian ii va termina carierea politica, posibil chiar prin inchisoare. Cand era director Electrica l-a pus pe Bara telefonista, acum ca a ajuns la Consiliul Judetean, a pus-o purtatoare de cuvant la o regie a Consiliului. Ceilalti membrii PNL s-au sesizat, au notat si acum la prima ocazie il vor executa pe Seplecan.

Postaţi un comentariu