Agenția Națională de Integritate: doi foști deputați clujeni, în conflict de interese

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foști sau actuali parlamentari (14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator), printre care și foștii deputați clujeni Petru Călian și Mircia Giurgiu. Cei doi sunt acuzați de ANI că și-au angajat soția, respectiv fratele în propriile birouri parlamentare.

Potrivit comunicatului ANI, fostul deputat Petru Călian „a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003”. Potrivit datelor ANI, în baza respectivului contract, soția deputatului Petru Călian a obținut venituri salariale în valoarea totală de peste 61.000 de lei.

Petru Călian a fost alest deputat din partea PRM în 2004, după care a plecat, în 2006, la Partidul Conservator, unde a stat până în anul 2008. La alegerile legislative din anul 2008, Petru Călian a obținut un nou mandat de deputat în calitate de membrul al PDL.

Călian este mai cunoscut pentru implicarea, în 2010, într-un scandal de prostituție. Potrivit dosarului instrumentat de DIICOT, fostul deputat clujean  ar fi intretinut relații sexuale cu tinere obligate să se prostitueze de administratorul clubului “Nana”. La acea vreme, Petru Călian a declarat că, de fapt, el și colegii săi „realizau un studiu de impact pentru o lege”.

În ceea ce-l privește pe Mircia Giurgiu, acesta este acuzat de către ANI că în perioada în care era deputat „a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 Lei”.

Mircia Giurgiu Mircia Giurgiu a fost ales deputat în anul 2004 din partea PRM, după care a obținut un nou mandat, în 2008 pe listele PDL. În anul 2011, Mircia Giurgiu a fost exclus din PDL şi a activat ca independent, după care s-a înscris în PSD. În ianuarie 2013, fostul deputat a devenit  consilier al ministrului delegat pentru Dialog Social, Doina Pană.

Pe ANI a foștilor și actualilor deputați și senatori acuzați de nepotism mai apare nume precum Relu Fenechiu, William Brânză  sau Mihăiță Calimente.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu