Adrian Papahagi candidează la preşedinţia PMP cu gândul la o dreaptă din strâmbe

Clujeanul Adrian Papahagi şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PMP, unde o va avea, probabil, drept contracandidat pe Elena Udrea.

El spune că militează pentru un partid de dreapta de viitor: „Îmi propun să câştig în partid şi în al doilea rând, fireşte, să avem un partid de viitor, care să reprezinte valorile dreptei. Nu poţi face diverse construcţii pe dreapta dacă nu porneşti de la principii şi valori. În PMP există asemenea principii şi valori, dar eu mă uit ce se întâmplă pe dreapta, în care cei de la PDL şi PNL se grăbesc să facă o construcţie fără să aibă la început un set de principii clare. Nu am auzit pe nimeni din PNL spunând că le-ar părea rău pentru toate atacurile la adresa statului de drept în 2012, nu am auzit să spună că le pare rău pentru că au adus stânga la putere. Noi vrem să construim altceva, vrem să construim alternativa şi pentru asta e nevoie de principii clare, iar PMP are şansa asta, tocmai fiind un partid în creştere, care abia s- afirmat, să fie construit pe baze principiale şi de valori. Elena Udrea are dreptul să candideze, aşa cum am şi eu, îşi va expune o viziune, îmi voi expune şi eu. Eu mi-am anunţat candidatura…. Nu am nici o problemă cu persoana Elena Udrea. Eu cred că aici vor intra în competiţie două viziuni şi colegii vor decide care e mai de viitor pentru partidul nostru. Eu n-am avut declaraţii împotriva ei, am spus pur şi simplu că nu mă identific cu linia pe care o reprezintă ea”.

El s-a referit şi la demersurile PNL şi PDL de a fuziona şi a desemna un candidat unic la preşedinţie: “Nu suntem în logica aceea. Noi am creat acest partid ca să ne afirmăm propria noastră poziţie, poate chiar şi propriul nostru candidat, dacă vom putea să susţinem. În turul 2 se va vedea, fireşte… dacă e un candidat de dreapta votabil şi nu e candidatul PMP, da, o să-l susţin şi pe acela, voi vota cu el. Dar trebuie să respecte totuşi câteva condiţii de onorabilitate pe care eu le-am enunţat public: să nu fie asociat  cu nici un derapaj democratic, intimidarea justiţiei, atac la adresa instituţiilor statului de drept. Doi: să nu fi avut declaraţii antiociidentale. Trei: să nu fie asociat cu nici un scandal de corupţie. Patru: să fie de dreapta. Nu există un nume special, sunt foarte mulţi, începând cu nume din partidul nostru, Cristian Diaconescu, Baconschi, Funeriu, din PDL Boc, chiar şi Predoiu, din PNL Iohannis… Sunt foarte mulţi. Mihai Răzvan Ungureanu, ca să nu uit… Nu e o problemă de nume deocamdată, e o problemă de principii. E important ca dreapta să câştige în România preşedinţia. Cum se va întâmpla lucrul acesta nu ştiu şi în clipa de faţă discuţiile de aşa-zisă unificare a dreptei au început prost. Au început cu aroganţă, doar între PDL şi PNL, au început fără să se stabilească întâi un set de principii, au început prea în grabă şi au început pe această idee de fuziune. PMP nu se va livra, nu l-am construit ca să-l livrăm la cheie: poftiţi, îl topim în PNL – e o prostie. Cred că trebuia început principial: care-s valorile pe care le vrea electoratul nostru, apoi: suntem dispuşi ca pe aceste valori să lucrăm împreună. Apoi, pornind de la principii şi acţiuni comune, se putea gândi o alianţă şi promova cel mai bun candidat din diverse perspective: onorabilitate, credibilitate, notorietate, capacitate de luptă etc. Dar s-a sărit peste etape”.

În februarie, Adrian Papahagi, vicepreşedinte al PMP, a spus că se retrage din viaţa politică din motive personale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu