Aceeaşi autonomie, cu altă pălărie

sursa foto: realitatea.net

Tema autonomiei maghiarilor din România a fost prezent în majoritatea discursurilor principalilor politicieni UDMR prezenţi vineri seara, la Miercurea Ciuc, la lansarea candidaturii la preşedinţie a lui Kelemen Hunor.

Fostul preşedinte al Uniunii, Marko Bela, a vorbit despre faptul că UDMR a depus, încă din 1995, primul proiect de autonomie iar acum a lansat o nouă inţiativă legislativă. El a mai spus că Uniunea îşi doreşte ca în România să existe ‘un sistem al autonomiilor” în cadrul căruia fiecare minoritate etnică să poată lua decizii în problemele care o privesc. ”Doar aşa putem construi o Românie puternică, dacă se acordă drepturile cele mai largi comunităţilor, indivizilor care trăiesc aici, inclusiv dreptul la autonomie”, a punctat Marko Bela.

El a susţinut că Europa pe care o vor maghiarii începe în Scoţia şi se termină în Ucraina şi, în context, a făcut referire la rezultatul referendumului pentru independenţa Scoţiei afirmând că principalul mesaj este că autonomia sau orice alt cadru juridic poate fi rezolvat democratic, prin referendum şi nu prin violenţă.

În finalul discursului susţinut, Marko a spus că maghiarii îl vor preşedinte pe Kelemen Hunor pentru că a demonstrat că poate conduce această ţară după ce a condus ministerul Culturii şi ‘a dovedit intelectualităţii româneşti că poate gândi şi cu capul lor’, ceea ce înseamnă că gândeşte deopotrivă bine pentru români şi maghiari.

În opinia sa, după 24 ani de la Revoluţie, maghiarii, cu un procent de 6, 5-6, 7 %, ar avea dreptul la un an şi jumătate de preşedinţie şi a propus să se ia în calcul şi următorii 50 ani, iar Kelemen Hunor să devină preşedintele României.

În mesajul de salut, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert a spus că maghiarii visează la o viaţă pe care să o conducă singuri, iar acest lucru nu poate fi garantat de partidele de la Bucureşti.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, i-a îndemnat pe maghiarii să meargă la vot pentru că deciziile la Bucureşti să nu se ia fără ei, în vreme ce vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo i-a spus candidatului partidului:’Hunor, tu eşti cel mai bun candidat. You are simply the best’, cu referire la un hit celebru.

Lansarea a avut loc la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc. Evenimentul a început cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Ungariei, dar şi a celui secuiesc, de către artiştii Operei Maghiare din Cluj. La intrarea în incinta Sălii Sporturilor se află un banner cu mesajul ‘Viitor, bunăstare, siguranţă’, iar în sală, pregătite dinainte, erau mai multe pancarde pe care scria: ‘Hunor, for president’ sau ‘Hajra, Hunor”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu