2.000 de persoane aşteptate de 15 martie

Ceremonia din fața fostului hotel Biasini / Foto: Dan Bodea

UDMR se aşteaptă ca la manifestările de la Cluj dedicate Zilei de 15 martie să participle circa 1.500-2.000 de persoane şi speră ca în acest an activităţile să se desfăşoare în bune condiţii, fără să se repete incidentele de anul trecut.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că speră ca autorităţile să nu acute nod în papură:

“Ca în fiecare an, în mod tradiţional organizăm această comemorare. Ne dorim ca această comemorare să se desfăşoare în condiţii bune, ne dorim ca incidentele de anul trecut, legate de steagul Transilvaniei să nu mai aibă loc. Sper că autorităţile vor aborda această comemorare într-o manieră reponsabilă şi nu vor căuta nod în papură. (…) M-am şi întâlnit anul acesta cu reprezentanţii Jandarmeriei Române şi i-am rugat să nu caute nod în papură. Noi nu dorim să avem tensiuni legate de această comemorare”.

El a mai spus că, anul trecut, jandarmii au aplicat patru amenzi pentru folosirea steagului Transilvaniei: „Ştiţi că anul trecut Jandarmeria a susţinut că folosirea steagului Transilvaniei este un fapt ilegal şi a susţinut că noi am solicitat Jandarmeriei ca ei să îndepărteze acele persoane din coloană, care aveau steagul Transilvaniei. Nu a fost adevărat, am declarat şi atunci că nu am solicitat aşa ceva. Au fost întocmite patru procese verbale de contravenţie, care au fost atacate apoi în justiţie şi toate cele patru procese au fost câştigate, într-proces şi eu am fost martor”.

El a mai spus că steagul respectiv a fost folosit şi de către români la Alba Iulia.

Începerea Revoluţiei din 1848, la 15 martie, reprezintă una dintre zilele naţionale ale Ungariei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu