Politica economică a statului și hemoragia de creiere

E miezul verii și Clujul se pregătește de cel mai mare festival-estival din România. E momentul său de glorie. Mare forfotă în oraș, se închid străzi, de aprovizionează magazinele și restaurantele, se angajează ospătari, se face apelul pompierilor, ambulanțelor, gunoierilor.

La București se fac remanieri guvernamentale. Vin știri pe fluxul agențiilor de la „ministrul Orlando” care ia măsuri și propune noi reglementări fiscale. Pe masa consilierei ANAF stau trei volume a câte o mie de pagini din care ies hârtiuțe cu notițe ca niște evantaie enorme. Acela este Codul Fiscal. Când mă mir de volumul codului, femeia, pesimistă, spune că se așteaptă și la al patrulea volum. Mediul de afaceri a abandonat demult lupta cu politicile economice de la noi. A deprins mersul pe burtă. A învățat să supraviețuiască în haos.

În același timp, la o margine de oraș, într-un campus universitar se vor reuni, pentru al șaselea an consecutiv, cele mai luminate minți din domeniul economiei, români plecați la universități în străinătate sau care lucrează și cercetează pentru mari companii sau bănci din lumea întreagă. Sunt zeci, sute de absolvenți de economie care au ajuns în posturi cheie, în cele mai renumite instituții de profil de pe Glob.

Cosmin Iluț de la Duke University vorbește la conferința ERMAS de anul acesta despre „Ambiguitate în macroeconomie”. Cercetările sale se axează pe domeniul macroeconomiei, evidențiind în special efectele ambiguității asupra ciclurilor de afaceri și activelor financiare folosind modele dinamice de echilibru general. Colegul său de breaslă, Benny Moldovanu de la Universitatea din Bonn va vorbi despre „Votul în Parlament: conștiință sau strategie.” Profesorul Moldovanu a primit Premiul Gossen pentru contribuțiile sale la teoria licitației și designul mecanismelor economice, un grant pentru cercetare avansată de la European Research Council și mai multe granturi de la German Science Foundation.

În programul conferinței găsim nume și teme care promit idei și noi orientări în domeniu. Corina Boar vine de la New York University, Mihaela Pintea de la Florida International University, Florin Bîlbîie de la University of Lausanne, Diana Pop de la University of Angers, de la Ana Babus de la Federal Reserve Bank of Chicago, Sebastian Buhai de la Swedish Institute for Social Research, Stockholm University.

Mi-ar lua pagini întregi de ziar să îi prezint pe cei care vin la conferințele ERMAS și poate că nici n-ar fi potrivit: sigur v-ar afecta starea de spirit. Nu poți să nu vezi cât de prost arată politicile economice din țară, ce pregătire profesională precară au cei care le fac și cum arată profilul profesional și succesul acestor minți care și-au găsit împlinirea în alte locuri din lume. Pierderea este enormă. Ea ar putea fi însă recuperată și acesta este sensul gestului lor de a veni în țară și a organiza conferințe: ne spun cu alte cuvinte- existăm, ne interesează țara noastră, înțelegem lucrurile și putem ajuta. Însă nici un guvern nu a apelat la ei, la expertiza lor, niciodată. Și nici un ministru nu vine să participe.

Distribuie:

Postaţi un comentariu