Panama Papers, o mare criză morală după cea economică. Cum ne afectează?

Emanuel Isailă, jurnalist

Bastian Obermayer, un reporter german de la cotidianul Suddeutsche Zeitung, a fost contactat de o persoană necunoscută pe un canal de net criptat. Sursa i-a spus că-i poate oferi “tone de informaţii despre infracţiuni financiare” cu o singură condiţie, că ele să fie făcute publice.

Reporterul a povestit că nu s-a întâlnit niciodată cu sursa, comunicarea avea loc doar pe net, pe canale criptate, tot timpul, altele. Aşa au apărut celebrele Panama Papers, 11, 5 milioane de documente, de fapt toată arhiva de 30 de ani a companiei Mossack&Fonseca, o mare firma de avocaţi care se ocupă cu înfiinţarea de off-shore-uri.

Coordonarea anchetei a fost făcută de Consorţiul Internaţional al Jurnalismului de Investigaţie, cu sediul în Washington DC, şi a durat doi ani. La acest proiect au participat câteva sute de reporteri şi editori din întreaga lume, fiind cea mai vastă şi dificilă ancheta jurnalistică din istoria civilizaţiei.

Documentele prezintă modul în care şefi de state, sportivi, oameni de afaceri, bănci şi companii au ascuns miliarde şi miliarde de dolari, mulţi bani fiind obţinuţi în urma unor operaţiuni ilegale.

Dacă mai e cineva pesimist în legătură cu jurnalismul, ar trebui să se vindece. Suntem în faţa unui megaproiect care va scoate la iveală moduri murdare în care se fac banii în lumea de azi. Deja sunt proteste de stradă în Islanda, unde premierul a demisionat, după ce a fost contestat pentru că şi-a ascuns averea în paradisuri fiscale.

Avem o primă informaţie reală despre averea lui Vladimir Putin, cel puţin două miliarde de dolari scoase din Rusia şi îngropate în Panama.

Mai avem sportivi, avem Vantu, avem Frank Timiş, avem Beny Steinmetz, prietenul romanilor, în ultimele zile pare că miliardarul israelian nu a ratat nicio afacere murdară de la noi din ţară.

Dar lucrurile sunt abia la început. Se spune că în respectivele documente apar peste 120 de foşti şefi de state şi guverne.

Panama Papers va avea un impact imens asupra lumii civilizate. Chiar în acest moment, procurori din mai multe state au declanşat anchete asupra oficialilor, băncilor şi firmelor care apar în dezvăluiri.

Se vorbeşte mult ca în spatele acestei lovituri s-ar afla un serviciu secret, iar Panama Papers are legătură cu CIA sau alte agenţii de informaţii. Oricum ar fi, s-a ajuns într-un punct în care vechiul mod de a face business şi-a atins limitele.

Criză economică din 2008-2012 a fost suportată de contribuabili. Mulţi dintre ei şi-au pierdut slujbele, casele şi agoniseala de o viaţă în timp ce privilegiaţii, băncile şi marile corporaţii au continuat să „optimizeze profituri” prin neplata taxelor şi dosirea banilor în teritorii nefiscalizate.

A apărut o discrepanţă imensă, iar publicul din lumea civilizată şi-a pierdut încrederea în liderii politici, în instituţiile financiare şi în companii. După criză economică, a apărut o mare criză morală. Nu ştiu dacă Panama Papers va rezolva această criză, dar, în mod sigur, acest scandal de corupţie va avea consecinţe.

E şi un paradox comic în această întâmplare, politicienii romani şi nu numai ei au făcut tot posibilul pentru a distruge jurnalismul de investigaţie.

Şi iată văd că în aceste zile investigaţia civilă trăieşte momente de glorie. Acum corupţii nu au pe urmele lor doar procurorii, dar şi o mare reţea de reporteri de investigaţii care prin dezvăluirile din aceste zile vor căpăta recunoaştere şi susţinere la nivel internaţional.

Text: Emilian Isailă

Distribuie:

Postaţi un comentariu