Yoga, un business care nu rămâne fără „materie primă”

Foto: arhivă personală Alina Vasilache

„Aș dori să rezerv un covoraș pentru astăzi” este mesajul care apare pe telefonul Alinei, în timp ce ea discută despre pasiunea pe care, în doar câteva luni, a transformat-o într-un stil de viață, iar apoi în ceea ce ar putea fi un business cu materie primă nelimitată. Alina nu este vreun Aladin modern, ci instructor de yoga. După mai bine de șapte ani petrecuți într-o companie care furnizează servicii financiare, Alina a constatat că are nevoie de liniște și un nou mod de a trăi. A venit la Cluj din București, iar acum lucrează cu zeci de oameni care așteaptă de la yoga atât rezolvarea problemele spirituale, cât și fizice.

Drumul Alinei Vasilache de la corporație la yoga a fost unul plin de peripeții. După 7 ani într-o clădire de sticlă, Alina s-a săturat. Venea des la Cluj, unde are prieteni. Datorită lor a descoperit că orașul de pe malul Someșului Mic este mult mai liniștit decât Bucureștiul. A venit tot mai des până când a început să „lucreze” la un plan de mutare aici.

Foto: arhivă personală Alina Vasilache

Despre fostul ei job vorbește în termeni foarte complicați, care par rostiți cu forța în condițiile în care acum este o femeie relaxată, calmă și zâmbăreață. „O firmă care furnizează servicii financiare, care utilizează o platformă online pe care companiile se loghează și pot afla informații despre alte companii cu scopul de a face o evaluare comercială pentru a știi dacă dau marfă cu plată la termen sau nu”. Poftim?

„Mi-am dat seama că am nevoie de o perioadă mai lungă de odihnă. Nu știam ce vreau fac. Am început să cochetez cu ideea de Cluj în urmă cu un an de zile. În urmă cu trei ani am început să tot vin pe la niște prieteni. Era comod, că mă plimbau ei de colo colo și mi se părea un oraș foarte frumos. Mic, cât sectorul 3. Mi-a plăcut. Apoi am hotărât să plec din companie”, explică ea.

Alina practica deja yoga atunci când a luat decizia de a-și schimba viața. „O decizie informată”, spune ea, explicând că a făcut și coaching tocmai pentru a fi sigură că ia o decizie cât mai bună.

„Făceam yoga de doi ani de zile și am hotărât să predau abia după ce am stat în India o lună de zile. Până la acel moment mă gândeam doar că vin la Cluj, mă mut aici, îmi găsesc un job la o companie, că oricum sunt multe și cineva tot mă angajează, și aveam un plan. Am vorbit cu mulți oameni care sunt din Cluj, discutam într-o organizație de networking și după ce m-am tot informat, am hotărât să mă mut. Atunci am plecat în vacanța din India, în care am făcut și cursurile de yoga. Am descoperit că îmi place și că aș putea face asta pe termen lung”, spune Alina.

Drumul de la pasiune la business a fost relativ scurt, dar mai ales natural. Alina predă în mai multe locuri din Cluj-Napoca și după ce se va întoarce dintr-o nouă excursie în India, va începe să lucreze la un studio Nirvana de sine stătător. Până atunci, lumea vine tot mai mult, întrucât yoga exploatează o resursă inepuizabilă a societății moderne: oboseala psihică și fizică.

Cei care vin la Cluj, vin ceva mai senini. Când mergeam eu la cursuri, în București, eram pe fugă și mergeam agitată. Nu am conștientizat asta decât atunci când eu m-am relaxat și am văzut alții care erau fix ca mine.

„E tot pasiune. E pasiune care generează și venituri. Deocamdată nu o văd ca un business. Predau în mai multe locații, dar pentru mine, momentan este pasiune și dezvoltare personală. Obiectivul meu este să mă întorc anul acesta în India timp de trei luni pentru cursuri de formare și de anul viitor voi căuta să deschid un studio Nirvana Yoga așa cum este cel din București. Am șapte ani de comercial și cred că m-am orientat binișor. Sunt într-un grup de networking și căutăm să mergem cu terapiile de yoga în corporații, cu terapii adaptate a nevoile grupului. Sunt multe corporații cu centre de wellness și pur și simplu mai adaugă o practică, adică yoga”, explică Alina Vasilache.

Un curs costă 35 de lei și durează o oră și jumătate. 10 ședințe de o oră costă 160 de lei, iar lumea este din ce în ce mai interesată, în contextul în care aura mistico-suspectă a practicii este tot mai aproape să dispară. „Este privită mistic într-o oarecare măsură. Cred însă că a crescut mai mult nevoia, pentru că am observat că oamenii care vin către yoga, vin de nevoie. Cei care vin de curiozitate nu mai vin și a doua oară. Vin pentru că eu nevoie de relaxare, pentru că au nevoie de timp cu ei. Depinde de persoană, dar este o nevoie atât fizică, dar și mentală. Sunt oameni care au nevoie de un set de exerciții care să le relaxeze musculatura, pentru că sunt persoane care pot beneficia de yoga și pe partea fizică, deși yoga este mai mult concentrată pe partea spirituală. Nu ne dăm seama și mulți au senzația că ritmul acesta alert este normal, dar nu este și organismul se resimte la un moment dat”, mai spune Alina.

În paralel, Alina face și voluntariat la o clinică unde lucrează cu dependenți și cu persoane care suferă de depresie, o dată pe săptămână, ea explicând că urmărește să se îndrepte și pe partea terapeutică.

„Cred că ține foarte mult de dedicația profesorilor de yoga să transmită mesajul mai departe, dincolo de comunitățile de yoghini. Există comunități, dar mesajul trebuie să ajungă  la cei care nu practică yoga și pe care am putea să îi ajutăm. Asta ține mult de pregătirea profesorului dar și de norocul de a fi pregătit în direcția asta. Pentru cei care au experimentat cu adevărat o transformare spirituală, este destul de dificil să explici prin ce ai trecut. Poți să ai norocul de a atrage oameni care au un trecut asemănător, dar este destul de dificil de explicat în cuvinte ce ar urma să se întâmple cu ei dacă practică yoga. Noi căutăm să vedem care sunt nevoile imediate. De relaxare, de relaxare a spatelui, de renunțat la fumat, de adoptat un regim de viață mai sănătos, de exemplu. Când faci yoga ajungi să trăiești mai sănătos pentru că, de exemplu, faci exerciții de respirație și îți dai seama ca nu le poți face pentru că tu fumezi. Rolul nostru este să convingem oamenii să vină la cursuri și să facă o practică susținută, să învețe ce este de făcut și apoi să facă și acasă, deoarece yoga este o practică individuală. În felul acesta, percepția oamenilor se va schimba în curând, pentru că și oamenii se schimbă și au tendința de a căuta o sursă de îmbogățire spirituală. Oamenii din Cluj mi se pare că sunt mult mai deschiși pe latura asta”, explică ea.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu