Recolta de fructe de pădure oferită la export

Localnicii din satele de munte culeg sute de tone de fructe de pădure anual

Silvicultorii din judeţul Maramureş vor exporta recolta de fructe de pădure către firme europene din Austria, Germania şi Franţa, precizează oficiali ai Direcţiei Silvice Baia Mare.

‘Contractele de livrare a fructelor de pădure – afine, mure, porumbe – se desfăşoară de o lungă perioadă de timp, sunt contracte ferme şi aduc anual un venit substanţial în bugetul instituţiei pe lângă vânzarea de masă lemnoasă. Anul acesta estimările noastre arată că vom exporta în total peste 100 de tone de fructe de pădure’ a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Silvice Baia Mare, ing. Pavel Horj.

Culegerea fructelor de pădure este o activitatea sezonieră ce durează aproape trei luni, fiind realizată cu sprijinul zilierilor din satele de munte a judeţului Maramureş. Munca acestora e bine plătită, iar fructele sunt predate la centrele de colectare ce funcţionează în raza ocoalelor silvice din aceste sate şi comune.

Ing. Pavel Horj a spus că încă din anul 1972, recoltarea fructelor de pădure se efectuează cu sprijinul localnicilor din satele de munte, oameni cu venituri modeste care în urma muncii depuse reuşesc să-şi acopere o parte din nevoile traiului.                Firmele străine preferă să cumpere fructele de pădure din România pentru că sunt considerate produse ecologice, fiind recoltate de pe munte la altitudini de peste 1.000 metri, netratate chimic şi departe de zonele industrializate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu