Băimărenii adună semnături împotriva eutanasierii maidanezilor

Alaxandra Zoicaș, inițiatoarea petiției

Un număr de 258 de băimăreni au semnat deja o petiţie iniţiată miercuri, 11 septembrie, de Alexandra Zoicaş, o băimăreancă de 27 de ani. Aceasta doreşte să sensibilizeze autorităţile și să le determine să nu recurgă la eutanasierea în masă a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi.

„Ca urmare a violenței fără precedent împotriva animalelor, a câinilor în special, din România din ultimele zile și a deciziei Parlamentului, inițiez această petiție în speranța că locuitorii municipiului Baia Mare vor da dovadă de responsabilitate măcar acum, în al 12-lea ceas, în ceea ce privește câinii fără stăpân – care din vina noastră, a comunității – Baia Mare și împrejurimi – se află liberi în oraș. O problemă apărută din vina noastră nu poate fi rezolvată corect decât dacă este mai întâi asumată. Asumați-vă că nu ați făcut nimic pentru a opri abandonul, asumați-va că nu ați adoptat câini ci dimpotrivă ați lăsat cățelele să se împerecheze aiuritor, rezultatul fiind cel pe care îl știm cu toții. A se luă în considerare faptul că în 2011 Curtea Constituțională și-a dat avizul nefavorabil eutanasierii în masă a câinilor fără stăpân, pronunțându-se doar în favoarea eutanasierii câinilor agresivi și periculoși. În acest context, Parlamentul României ignoră complet principiile jurisprudenței, adoptând un act normativ impulsiv, speculând slabă informare a majorității cetățenilor și încercând să acopere lipsă de implicare în programul de sterilizări și incoerență acestuia. Considerăm că eutanasierea în masă este o măsură barbară, injustă, contravine demnității umane și se va dovedi ineficiența atâta timp cât nu există nicio evidență a câinilor nesterilizați din localitățile rurale și din zonele industriale ale Băii Mari și atâta timp cât abandonul puilor nedoriți nu este sancționat în niciun fel pentru a responsabiliza cetățenii. De asemenea apreciem că singurele măsuri demne de calitatea noastră de cetățeni ai unei țări membre UE ar fi implicarea instituțiilor responsabile în realizarea unei evidente a câinilor cu stăpân, sancționarea abandonurilor și un program coerent de sterilizări în cooperare cu autoritățile din localitățile rurale din apropierea municipiului Baia Mare. Sunt singurele metode prin care putem obține efecte statornice, evitând astfel și dezbinarea societății civile în două tabere”, scrie tânăra băimăreancă în petiţie, document care a devenit în scurt timp viral pe Facebook.

 Petiţie pentru a salva câinii

Alexandra Zoicaş susţine că problema câinilor comunitari din Baia Mare se poate rezolva şi fără „genocid”. Iubitoarea de animale face volunariat la Adăpostul pentru câini din oraş de ani buni şi la o asociaţie pentru protecţia animalelor, şi speră că băimărenii, cel puţin o parte dintre ei vor fi alături de ea.

„Din decembrie 2012 sunt voluntară a unei asociații pentru protecția animalelor. Am fost și la ecarisaj de câteva ori, am făcut poze căţeilor pentru ai promova pe Facebook, pentru că Primăria nu face acest lucru. Câini s-au mai eutanasiat și înainte de această lege. dar nu la scara la care urmează să se întâmple acum. Am avut intenția să încep petiția acum câteva săptămâni, dar am zis totuși să aștept votul din Parlament, și a fost o dezamăgire totală. În loc să începem prin stoparea abandonului, noi începem prin a omorî aproximativ 500.000 câini la nivel național. Vă spun din experiență că, în maxim 2 ani, populația canină va fi refăcută. Cât putem tot eutanasia? Tot câte jumătate de milion de câini pe an, în fiecare an de acum înainte? De ce nu se fac registre județene pentru proprietarii de câini? De ce nu avem o Poliție a Animalelor care să dea amenzi în zecile de cazuri de abandon, cruzime împotrivă animalelor? Sunt foarte dezamăgită de tot ce se întâmplă, împreună cu colegă din asociație am dat spre adopție opt câini în ultimele trei luni, nu e mult, dar ținând cont că suntem foarte puțini cei care ne ocupam de câinii de pe stradă – ținem în adăpostul nostru peste 30 de câini luați din stradă, sunt toți sterilizați, vaccinați și cu carnete de sănătate și îi promovăm pe Facebook – eu zic că e ceva”, spune Alexandra.

„Dacă s-ar implica mai multă lume am putea ține câinii în ecarisaj fără probleme. Nu e vorba că nu sunt fonduri, e doar rea voința. În aceste luni, din decembrie și până acum am ținut în foster 17 căței la mine acasă, am în permanență 2-3 căței plus 2 pisici ale mele, pe care îi țin până le găsesc stăpân. Când îi aud pe unii zicând «de ce nu îi luați acasă», îmi vine să urlu, sincer. Consider că aceasta e o problemă a întregii comunități și trebuie să ne asumăm rezultatul, mă refer la cățeii care se află în stradă. Omorârea lor e o soluție care denotă o lipsă totală de inteligență”, concluzionează aceasta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu