Agroturismul, o afacere bună pentru localnicii din Vadul Izei

Mocănița, una din principalele atracții turistice ale Maramureşului

Agroturismul şi micile afaceri deţinute de meşterii populari din comuna Vadul Izei asigură unui număr de 30 de familii venituri anuale constante, dar şi o anumită siguranţă că afacerile şi tradiţiile satului maramureşan vor continua împreună cu alte generaţii.

Primarul comunei Vadul Izei, Petru Vlaşin, a declarat, luni, pentru AGERPRES că agroturismul a devenit o componentă economică importantă a satului maramureşean, numeroase familii îndreptându-se spre această afacere care combină într-un mod reuşit tradiţiile şi meşteşugul popular.

‘Anual pensiunile din comună cazează peste 2.000 de turişti români şi străini, indiferent de sezon. Un număr de zece familii au făcut investiţii serioase în pensiuni turistice, în timp ce alte 20 de familii practică un turism moderat, însă şi aceste familii arată disponibilitate spre majorarea investiţiilor. Serviciile turistice locale se completează cu oferta meşterilor populari care deţin obiecte construite din lemn, unele pentru decoraţiuni, altele pentru uz casnic, obiecte ce sunt apreciate atât de români, cât şi de străini. Generaţiile de meşteri deja se schimbă, face parte din mersul vieţii, iar o altă generaţie de meşteri este pregătită să ia locul. De regulă, arta meşterilor populari e o tradiţie de familie şi acesta e un prim semn că satul va continua să existe indiferent de cea ce se întâmplă în jurul nostru’, a spus Petru Vlaşin.

Acesta a precizat că pe toată durata verii pensiunile turistice au locurile rezervate, iar din luna octombrie încep rezervările pentru sărbătorile de iarnă. Preţurile de cazare încep de la 80 de lei, având incluse două mese pe zi şi diverse opţiuni de petrecere a timpului liber.

Turiştii care optează pentru o pensiune din Vadul Izei preferă să viziteze cascada Strungi din Munţii Gutâiului pentru a admira căderea apei de la aproape 20 de metri. De asemenea, se poate ajunge cu uşurinţă la Muzeul Satului, Muzeul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sinagoga Evreiască, Casa Muzeu Elie Wiesel, toate din oraşul Sighetu Marmaţiei. O altă variantă este vizitarea unor mănăstiri vechi şi noi din Bârsana, Moisei, Săpânţa- Peri, Dragomireşti, Săliştea de Sus şi Valea Scradei.

Cea mai apreciată variantă de petrecere a timpului liber spre care se îndreaptă majoritatea turiştilor e o plimbare cu trenul cu aburi, mocăniţa, pe defileul Văii Vaserului din Munţii Maramureşului.

Există însă un număr însemnat de turişti care preferă să se odihnească în scurta vacanţă petrecută la sat pentru a degusta preparatele bucătăriei locale şi a face mici excursii pe dealurile din apropierea satului.

Potrivit ANTREC, în judeţul Maramureş operează 440 de pensiuni agroturistice, moteluri şi hoteluri care oferă servicii complete turiştilor, indiferent de sezon.

AGERPRES

Distribuie:

Postaţi un comentariu