Depozitul ecologic de deșeuri, din nou în pericol

Borşenii îşi vor duce gunoaiele în judeţul Bistriţa

Proiectul Depozitului ecologic de deşeuri, proiect în valoare de aproximativ 60.000.000 de euro, este din nou pus în pericol. De data aceasta, vinovaţi de periclitarea investiţiei care se doreşte a fi realizată în judeţ pe bani europeni sunt localnicii din Borşa. „Borşa părăseşte programul de management al deşeurilor foarte curând. Avem investitori străini cu care avem deja începute acte oficiale în vederea implementării unui incinerator de tip reactor la noi în Borşa. Pentru aceasta este prevăzut ca lucrările să înceapă anul acesta pentru a fi terminate anul viitor”, a spus Tony Mihali, primarul oraşului Borşa.

 Borşenii preferă să-şi ducă gunoaiele în Bistriţa

Până când va pusă la punct strategia şi ridicat incineratorul propriu, primarul a lansat o consultare publică. „Până în prezent, autorităţile maramureşene nu au reuşit să găsească o soluţie locală pentru depozitarea gunoaielor din Maramureşul istoric, singura soluţie fiind ca acestea să fie transportate până la Farcaşa, la graniţa cu judeţul Sălaj. Astfel, vom avea costuri imense cu transportul celor trei camioane de gunoaie, care rezultă zilnic în Borşa. Soluţia pe care eu am identificat-o, este să folosim serviciile Depozitului ecologic al judeţului Bistriţa Năsăud, situat la doar 70 de km, între oraşul Năsăud şi comuna Dumitra.

 Proiect modificat la nesfârşit

Proiectul iniţial a fost modificat deoarece autorităţile judeţene nu au reuşit ani de zile să găsească o locaţie pentru amplasarea depozitului. Dacă în prima formă a proiectului erau prevăzute două astfel de platforme de procesare a deşeurilor menajere din judeţ amplasate de o parte şi de alta a Gutâiului, în forma actuală proiectul prevede un singur astfel de amplasament la Sârbi, Fărcaşa. Ani de zile, reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş s-au lovit de opoziţia riveranilor din localităţile unde doreau să amplaseze aceste platforme, aşa că proiectul a fost modificat de cel puţin şase ori.

 Ce cuprinde proiectul

În forma finală, care va fi depusă pentru finanţare, proiectul prevede implementarea unui sistem de colectare şi transport al deşeurilor pe toată raza judeţului; construirea a douăstaţii de transfer (Târgu Lăpuş şi Moisei), o staţie de sortare şi transfer (Sighetul Marmaţiei) şi 7 centre de colectare a deşeurilor voluminoase (Baia Mare, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare, Sighetul Marmaţiei, Seini, Borşa, Vişeu de Sus); va fi construit un Centru de Management Integrat al Deşeurilor incluzând rampa ecologică şi instalaţiile aferente, Staţie de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare a Deşeurilor reciclabile, în comuna Fărcaşa – localitatea Sârbi.

Proiectul presupune achiziţionarea de echipamente pentru colectarea deşeurilor menajere şi achiziţionarea de unităţi de compostare a deşeurilor biodegradabile din mediul rural inclusiv din satele aparţinătoare oraşelor şi municipiiilor, exploatarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMDI), inclusiv întreţinerea rampei ecologice şi a bunurilor aferente, precum şi prelucrarea şi depozitarea deşeurilor, exploatarea staţiei de sortare şi transfer, a două staţii de transfer, a şapte puncte de colectare a deşeurilor, inclusiv întreţinerea acestora, colectarea deşeurilor din zonele de colectare corespunzător fiecărei staţii de transfer, transportul deşeurilor colectate până la staţiile de transfer, închiderea depozitelor urbane neconforme, campania de informare şi conştientizare a populaţiei, asistenţă tehnică şi supervizare, identificarea şi întreţinerea mijloacelor fixe şi circulante ale Proiectului.

 Termen limită

În şedinţa extraordinară de Consiliu judeţean care s-a desfăşurat joi, 11 iulie, aleşii judeţeni au aprobat Studiul de Fezabilitate dar şi contribuţia financiară pentru acest proiect. Astfel, din totalul de 63.225.637 de euro, CJ Maramureş trebuie să contribuie cu 16.659.122 de euro, dar din aceastăp sumă, 11.484.602 euro îl reprezintă Taxa pe valoare adăugată din care 10.440.445 de euro este recuperabilă. „Contribuţia efectivă a CJ Maramureş este undeva la 6.000.000 de euro”, a precizat Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş. Banii vor fi achitaţi dintr-un împrumut pe care CJ Maramureş intenţionează să-l contracteze la una dintre băncile comerciale şi care a fost deja aprobat de consilierii judeţeni. Totuşi, autorităţile nu pot încă răsufla uşurate.

Cu toate că termnenul de finalizare a fost prelungit cu 12 luni, procedurile sunt destul de greoaie. Fiecare lucrare din cadrul proiectului trebuie scoasă la licitaţie, or aceste proceduri chiar dacă nu se soldează cu contestaţii, durează, or în acest caz sunt mai mult de 12 astfel de licitaţii de dus la bun sfârşit. Cert este că în cazul în care Depozitul nu este finalizat până la finele lui 2014, judeţul Maramureş este bun de plată. În cazul în care Borşa decide să părăsească proiectul acesta va trebui modificat, termenele vor fi depăşite, iar judeţul cu siguranţă, va pierde.

Distribuie:

Postaţi un comentariu