Vector Watch, un ceas inteligent cu viață lungă și elegantă

Până în urmă cu câțiva ani era absolut normal ca un ceas să indice în primul rând ora, poate data, în mod opțional să aibă un cronometru și, bonus, să fie elegant. De la apariția smartwatch-urilor însă, ceasurile au devenit oglinda smartphone-ului, doar că așa inteligente cum încearcă să fie, au preluat și câteva dintre „obiceiurile” proaste ale telefoanelor, cel mai deranjant fiind viața scurtă a bateriei sau aspectul ușor copilăresc rezultat din sacrificarea eleganței în detrimentul performanțelor tehnice. Dar cum ar fi dacă am putea avea un ceas inteligent care să arate bine, să nu ne invadeze viața, să nu ne streseze cu funcții inutile, să nu ne facă dependeți de priză mai mult decât o face deja telefonul și, în special, prin cumpărarea lui, să ne facă să ne simțim părtași la dezvoltarea unui brand românesc care are potențialul de a lupta pe o piață dominată copios de giganții Apple și Samsung?

În principiu, asta face Vector Watch, primul smartwatch de producție românească. Nu insistăm pe partea aceasta, pentru că e nu e ca și cum produsul se adresează în vreun fel doar unei anumite categorii de oameni. Gadgetul este disponibil în două variante, Luna (varianta cu ecran rotund) și Meridian (varianta cu ecran dreptunghiular ), fiecare cu diverse culori și stiluri de brățară. Am avut pentru testare modelul  Vector Luna negru cu o brățară din silicon, motivul alegerii fiind simplu: se asorta perfect cu telefonul și are un aspect suficient de informal încât să nu te oblige să porți doar costum, dar suficient de elegant încât să nu lași impresia unui puștan de 15 ani.

Primul contact

Brand aflat oarecum la început de drum pe o piață care dă pe-afară de inovații și inteligență, Vector impresionează printr-o eleganță oarecum nespecifică smartwatch-urilor. Nu se face rabat de la materiale de calitate, iar modul de prezentare a ceasului, care vine într-o cutie discretă și elegantă, prezintă cât se poate de plăcut motto-ul brandului românesc: „What trully matters”. Fiind în primele lui faze de dezvoltare, Vector pare să conștientizeze că la capitolul inteligență tehnică nu poate concura cu Apple, Samsung sau Asus (poate ar fi bine nici să nu o facă), însă punctează acolo unde orice brand o poate face (și totuși puțini o fac), indiferent de stadiul de dezvoltare în care se află: imagine și calitatea micilor detalii, în contextul în care măcar de la ceasuri așteptăm în primul rând să arate cât mai bine cu putință.

În cutie găsești, pe lângă ceas, și un încărcător ce vine cu o tehnologie elegantă și ea: acesta este magnetic și se conectează la ceas prin patru puncte aflate pe capacul interior al gadgetului. E o variantă practică și te scutește de folosirea dock-urilor care se pierd ușor. Sigur că și acest cablu se poate rătăci destul de simplu, însă ca urmare a unui plus pe care Vector îl are: bateria are o durată de viață de peste 30 de zile, astfel că e destul de probabil să uiți ce ai făcut ultima dată cu încărcătorul.

14360392_10209133831176644_359297549_o

Tehnologia

Mulți vor spune că Vector nu este un smartwatch pentru că nu are ecran tactil. Și, într-adevăr, nu are. Ecranul este monocrom, iar lângă acesta se găsesc trei butoane cu care navighezi prin meniurile ceasului: cel de sus și cel de jos sunt pentru navigarea propriu zisă, în timp ce butonul din mijloc se folosește pentru a selecta diverse aplicații sau opțiuni.  Telefonul este compatibil cu sisteme de operare iOS, Android și Windows Phone, folosind tehnologia Bluetooth. Conexiunea prin Bluetooth și nu prin wi-fi face ceasul oarecum dependent de proximitatea telefonului, dar argumentul este unul simplu: tehnologia bluetooth consumă mai puțină baterie. Vector dispune de funcții de notificare pentru aplicații de social media, monitorizare meteo și știri, are funcții fitness pentru contorizarea pașilor, a caloriilor, a distanțelor și a orelor de somn, dar și, evident, funcții de ceas cu cronometru și alarmă.

Lipsa ecranului tactil și a zecilor de mii de culori cu care gadget-urile zilelor noastre ne-au obișnuit au, evident, dezavantaje. Dar până acolo, să vorbim despre avantaje, iar cel mai important dintre toate este autonomia ceasului Vector, a cărui baterie rezistă cel puțin 30 de zile. În ceva mai mult de două săptămâni am consumat puțin peste un sfert din baterie, iar asta înseamnă un confort deosebit în condițiile în care smartwatch-uri Apple sau Samsung au nevoie de priză măcar o dată la două zile. Multe funcții altfel clasice la un smartwatch au fost sacrificate pe altarul unei autonomii mai mari (mult mai mari), dar din punct de vedere practic parcă e mai logic să dai o aplicație colorată care măsoară numărul de respirații per minut, atunci când la schimb primești promisiunea că seara, măcar ceasul nu ai de îl lăsat la încărcat.

Ceasul se conectează la telefon prin aplicația Vector, care compensează oarecum lipsa de culori și opțiuni de operare de care te lovești folosind butoanele ceasului. De aici poți de asemenea să descarci diverse widget-uri (denumite de către Vector „stream-uri”) care vor apărea pe ecranul ceasului și care oferă informații despre dată, numărul de pași făcuți, temperatură, evenimente notate în agendă, nivelul de baterie al telefonului sau notificări de la aplicații de sociale media ori agregatori de știri. Unele sunt utile, în timp ce altele fie nu funcționează tot timpul (stream-ul pentru Facebook pur și simplu îți spune câte like-uri și comentarii ai la ultima postare, dar de multe ori uită să se mai actualizeze), fie au doar rolul nefericit de a încărca ecranul fără prea mult sens. Partea bune însă e că aceastea sunt într-o continuă dezvoltare, așa că ne putem aștepta să fie doar din ce în ce mai bine gândite și mai utile.

Aplicatia Vector Watch este disponibilă pentru iOS,   Android și Windows Phone

Aplicatia Vector Watch este disponibilă pentru iOS, Android și Windows Phone

Ecranul poate fi personalizat cu diverse fețe. Doar câteva dintre acestea pot fi personalizate la rândul lor cu stream-uri, în timp ce restul au probabil rolul de a oferi diversitate și sunt oarecum animate, fără însă a îmbunătăți cu ceva experiența utilizării ceasului. În schimb, aplicațiile disponibile sunt în marea lor majoritate utile. Cu excepția celor pentru știri, poți descărca gratuit aplicația „Find phone”, care trimite un semnal sonor către telefon, în cazul în care e pierdut pe undeva prin cameră. Cum telefonul folosește tehnologia Bluetooth, e așadar necesar să nu fie o cameră prea mare, iar telefonul chiar să fie prin zonă pentru a-l putea auzi. Utile sunt de asemenea și aplicațiile de media player sau cea pentru camera foto, cu care apăsând un buton al ceasului poți face poze de la distanță.

Cum te ajută Vector Watch?

Un ceas în sine nu ar trebui să facă mai mult decât să arate bine și să îți indice ora. O extremă nedorită în care multe smartwatch-uri cad e aceea de a face mult prea mult. Nu este cazul ceasului Vector care este atât de inteligent pe cât are nevoie un om inteligent.

Ceasul primește toate notificările din telefon, iar asta s-a dovedit foarte util în cazul meu. Obișnuiesc să aud când primesc o notificare pe telefon, să deschid telelefonul pentru a verifica și apoi să mă pierd încă 10-15 minute prin newsfeed-uri de la alte aplicații, chiar dacă nu asta îmi era intenția. Dar cu Vector lucrurile devin mai simple: primești notificarea, ceasul vibrează discret, notificarea apare pe ecran doar când întorci încheietura, vezi notificarea cu tot textul ei (indiferent dacă este vorba despre un like primit pe Instagram sau un mesaj text primit via SMS) și decizi dacă chiar e nevoie să scoți telefonul din buzunar pentru a răspunde sau a acționa în orice fel. De asemenea, ceasul face legătura cu telefonul și în privința apelurilor și îți permite să vezi datele contactului care te apelează și să respingi ori să accepți apelul. Dacă răspunzi însă, trebuie să folosești telefonul, în condițiile în care Vector nu are nici difuzor și nici microfon. Un plus, după părerea mea, deoarece încă nu am reușit să găsesc vreo utilitate ideii de a vorbi la încheietura mâinii, așa cum ai putea face folosind alte mărci de smartwatch.

În privința funcțiilor de fitness, Vector nu are acuratețea unei brățări de fitness, însă dacă percepi datele referitoare la pași făcuți într-o zi sau numărul de calorii ca fiind simple curiozități, nu vei avea probleme. L-am folosit în câteva meciuri de tenis pentru a-mi da seama ce distanțe parcurg cu diferiți adversari cu care joc și a fost interesant. Nici nu voiam altceva. Ceasul nu are barometru, așadar nu va ști dacă ai mers la deal  sau nu și nici nu măsoară bătăile inimii, o funcție pe care mulți o caută la smartwatch-uri, dar a cărei utilitate o pot vedea doar în cazul sportivilor de performanță, căci pentru oamenii normali important e să îți bată inima, iar pentru asta nu ar trebui să ai o aplicație.

14408732_1161698557219829_921923530_n

Concluzii cu bune și cu rele

Per-total, Vector este un ceas excelent pentru cei care vor un dispozitiv cu aspect premium, legat la tot ce înseamnă tehnologie, fără însă a fi stresant sau enervant. Vector arată excelent și atât cât l-am purtat laudele au venit în privința aspectului pe care acesta îl are. Ceasul transmite notificările prin vibrații discrete, iar ecranul nu devine asemeni unui far dintr-un port și nici nu aruncă imediat textul pe ecran astfel încât toți cei de lângă tine să citească chiar înaintea ta că ăla micu’ din familie și-a înjurat profesoara la școală. Materialele din care este realizat sunt, din nou, de o calitate ireporașabilă și în felul acesta prețul devine justificat, pornind de la 300 de lire și ajungând la 500 de lire, în funcție de modelul ales. Aplicațiile și funcțiile îl fac un dispozitiv util prin faptul că economisești timpul pe care l-ai pierde atunci când deschizi telelefonul pentru a verifica o simplă notificare și te trezești 15 minute mai târziu că ai vizionat deja 10 clipuri cu vidre și pisici. Vector este departe de a fi un dispozitiv perfect, dar are o calitate greu de găsit la un alt asemenea produs disponibil pe piață: fiind în plină dezvoltare, își transformă clienții în developeri prin modul în care este cules feedback-ul. Vector îți lasă impresia că ai cumpărat nu doar un simplu ceas, ci și accesul într-o comunitate care, împărtășind experiența utilizării produselor Vector, contribuie la dezvoltarea acestuia în ceea ce ar putea fi, în curând, un jucător important alături de giganți precum Apple sau Samsung. Ah, și am zis pentru a mia oară că arată excelent?

[stextbox id=”custom” caption=”Plusuri”]

  • Aspectul și materialele din care ceasul este realizat
  • Bateria ceasului care, raportat la alte produse de pe piață, poate fi considerată inepuizabilă
  • Un ceas inteligent simplu, care nu te stresează în mod inutil
  • Notificările discrete și modul în care acestea sunt livrate

[/stextbox]

[stextbox id=”custom” caption=”Minusuri”]

  • Ecranul monocrom, care poate fi considerat un “minus” în măsura în care, cumva, nu îți pasă de autonomia de 30 de zile a bateriei și, cu orice preț, vrei ceva colorat
  • Chiar dacă este unul dintre motivele pentru care autonomia bateriei este atât de mare, lipsa ecranului tactil îngreunează navigarea printre aplicațiile ceasului
  • Unele stream-uri sunt foarte puțin utile și încarcă fără rost memoria ceasului

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu