18.000 de dolari ca să stai în pat timp de 70 de zile

eepurl.com

NASA a anunțat că este în căutarea unor voluntari sătui să stea în picioare și care ar accepta, în schimbul unei sume frumoase, de 18.000 de dolari, să nu se dea jos din pat timp de 70 de zile consecutive.

Acceptarea ca participant la acest studiu nu este însă la îndemâna oricui. Subiecții nu vor avea voie să se dea jos din pat sub niciun pretext, iar pentru a fi selectați, voluntarii vor trebui să treacă o serie de teste fizice foarte amănunțite, asemănătoare testelor fizice susținute de piloții militari.

Beth Ann Shriber, care a participat într-un studiu similar realizat în 2006, susține că monotonia de a sta în pat zi după zi te poate afecta psihic. „Nu trebuie să faci nimic, doar să stai în pat”, a precizat Shriber într-un articol publicat de NASA.gov. „Pot spune că este un fel de examen de rezistență”, a mai adăugat ea.

Acest studiu este conceput pentru a studia efectele pe termen lung ale imponderabilității asupra corpului astronauților. Pentru a simula imponderabilitatea, subiecții se vor întinde pe paturi concepute special, ce sunt ușor înclinate, astfel încât vor avea capul puțin mai jos decât nivelul picioarelor. În spațiu, forța gravitațională, care împiedică fluidele organismului să se deplaseze spre partea superioară a organismului, este foarte slabă.

Prin simpla rămânere la pat participanții vor simți efectele pe care le suportă și astronauții care rămân perioade mai îndelungate pe orbită, efecte printre care se numără și atrofierea musculară și scăderea densității osoase. În plus, atât în spațiu cât și la pat, condiția fizică a subiecților va avea de suferit pentru că inima lor nu mai trebuie să lucreze la fel de intens pentru a pompa sângele spre zona superioară a corpului, împotriva forței gravitaționale.

Studiul va fi realizat la NASA’s Human Test Subject Facility din cadrul Centrului medical din Galveston al Universității din Texas. La fel ca și în cazul astronauților care se întorc din spațiu, participanții la studiu vor beneficia de o perioadă de recuperare post-experiment, ce va dura până la 14 zile.

Postaţi un comentariu