Globul oval

Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter
Michelle Houellebecq șochează la început de an redactând în presa americană, revista Harpers, un elogiu președintelui american. Donald Trump este un președinte bun din perspectiva unui străin, spune titlul articolului semnat de romancierul francez. Se știe că Houellebecq este un provocator de profesie; probabil a fost îmboldit să sfideze dogma intelectuală de peste Ocean și de succesul ultimei sale cărți. Lansarea celui de al șaptelea său roman, în 4 ianuarie 2019, a devenit un adevărat fenomen editorial, ocupând locul 1 în toate topurile de vânzări. E adevărat că succesul de piață este stimulat de o nouă și  excepțională suprapunere a lansării cu evenimente în curs, fapt  care i-a consolidat  în ochii fanilor aura de vizionar.  „Supunere”, romanul distopie în care partida musulmană câștigă alegerile din Franța,  a apărut în chiar ziua atacului terorist de la sediul Charlie Hebdo.   Lansarea noului volum, „Serotonină”, o altă ficțiune politică, care vorbește despre premisele mișcării vestelor galbene,  pe care nici un analist nu a reușit să o anticipeze, se suprapune protestelor în desfășurare. Sceptici în privința coincidențelor și dată fiind condiția consacrată de vizionar a fenomenului literar Houellebecq, să ascultăm ce are de spus scriitorul francez în privința președintelui american, chiar dacă ce spune e aproape nemaiauzit în mediile intelectuale.
Întâi de toate, și de înțeles dată fiind naționalitatea sa, Houellebecq aplaudă faptul că americanii au încetat să încerce să răspândească democrația în cele patru colțuri ale globului, aerul de superioritate etică al americanilor fiind un constant motiv de iritare pentru francezi.  „În plus, ce democrație?, se întreabă el.Votarea la fiecare patru ani pentru a alege un șef de stat – este aceea democrație? În opinia mea, există o singură țară în lume (o țară, nu două) care se bucură de instituții parțial democratice, iar acea țară nu este Statele Unite ale Americii; este Elveția. O țară altfel notabilă pentru politica sa de lăudabilă de neutralitate”.
Houellebecq aprobă și retragerea Americii din rolul de jandarm mondial, proces început de Obama și desăvârșit de Trump. „Statele Unite ale Americii nu mai au puterea unui lider mondial…Rămân o putere majoră, una dintre mai multe”, spune autorul, continuând: „Aceasta nu este neapărat o veste proastă pentru americani. Și este o veste foarte bună pentru restul lumii”. Cu atât mai mult cu cât această retragere americană din poliția lumii nu înseamnă abandonarea vânătorii cu drone a luptătorilor islamiști. „Una dintre constantele din istoria lungă a Europei este lupta împotriva islamului; astăzi, această luptă a revenit pur și simplu în prim-plan”, accentuează Houellebecq.
El înțelege și faptul că americanii nu mai sunt pregătiți să moară pentru libertatea presei. „În plus, ce libertate a presei?” consemnează el deplângând faptul că numărul de opinii admisibile în presă  se micșorează constant. „Scriu acest lucru la scurt timp după lansarea unei noi expediții de vânătoare în Franța împotriva scriitorului anti-liberal Éric Zemmour”, precizează autorul francez.
Ceea ce găsește el cel mai remarcabil cu privire la noile politici americane este  poziția țării în domeniul comerțului. „Spre deosebire de liberalii de pe piața liberă (care sunt, în felul lor, la fel de fanatici ca și comuniștii), președintele Trump nu consideră comerțul liber global ca fiind începutul și sfârșitul tuturor progreselor umane. Atunci când comerțul liber favorizează interesele americane, președintele Trump este în favoarea comerțului liber; în caz contrar, el găsește măsuri protecționiste de modă veche. Președintele Trump a fost ales pentru a proteja interesele lucrătorilor americani; el protejează interesele lucrătorilor americani. În ultimii cincizeci de ani în Franța, ar fi fost dorit să vină cineva mai atent la astfel de atitudini”, punctează Houellebecq.
În acord cu președintele Trump, autorul nu consideră că „Vladimir Putin este un partener nedemn de negociere”. Houellebecq mai spune că admiră persistența ortodoxiei în țările unde este prezentă și crede că „romano-catolicismul ar face bine să se inspire din aceasta”. În plus, dialogul ecumenic ar trebui să excludă Islamul limitându-se „în mod util la un dialog cu Biserica Ortodoxă (creștinismul nu este doar o “religie a cărții”, așa cum se spunea prea repede; mai presus de toate, e o religie a Întrupării)”.
În final, autorul laudă politica atlantică a președintelui american.  „Președintelui Trump nu-i place Uniunea Europeană; el crede că nu avem multe în comun, mai ales nu “valori”; și eu cred la fel. Care ar fi aceste valori? “Drepturile omului”? Serios? El ar prefera să negocieze direct cu țările individuale și cred că acest lucru ar fi preferabil. Cred că în Europa nu avem niciun limbaj comun, nici valori comune, nici interese comune. Într-un cuvânt, Europa nu există și că nu va constitui niciodată un popor sau nu va forma o posibilă democrație (a se vedea etimologia a termenului), pur și simplu pentru că nu dorește să constituie un popor. Pe scurt, Europa este doar o idee nemaipomenită care s-a transformat treptat într-un vis urât, din care ne vom trezi în cele din urmă”, spune Houellebecq, enervat că britanicii „au dovedit din nou mai mult curaj decât noi în fața imperiului”.
„Se pare că președintele Trump a declarat recent: “Știi ce sunt eu? Sunt naționalist! “, mai spune autorul adăugând: „Și eu sunt naționalist. Și știți ceva. Naționaliștii pot vorbi unii cu alții; cu internaționaliștii, destul de ciudat, dialogul nu funcționează atât de bine”.
În concluzie, președintele Trump îi pare romancierului francez a fi unul dintre cei mai buni președinți americani pe care i-a văzut  vreodată, chiar dacă la nivel personal el este destul de respingător. „Cu o agendă echivalentă, un conservator creștin autentic – adică o persoană onorabilă și morală – ar fi fost un mai bun președinte pentru America. Dar poate că s-ar putea întâmpla asta data viitoare, sau după aceea, dacă insistați să îl păstrați Trump la Casa Albă. În șase ani, Ted Cruz va fi în continuare relativ tânăr, și cu siguranță există și alți conservatori creștini remarcabili…Trebuie să vă obișnuiți cu această idee, americani, oameni vrednici: în final, poate că Donald Trump va fi fost o încercare necesară pentru voi”, încheie Houellebecq.

Michel Houellebecq este o vedetă mediatică controversată; nemaivorbind că  iubește controversele. A ironizat stânga comunistoidă, a persiflat liberalismul burghez și mitraliază guvernanța elitelor tehnocrate. Ca cititor îndatorat deplâng faptul că se îndepărtează de stilul său particular, o ironie laconică și depresivă, cu o construcție narativă clădită din detalii, de jos în sus, și se duce spre  romanul tezist, construit de sus în jos, în apărarea virulentă a unor idei. Dar tocmai această virulență a ideii îl face potrivit ca prim subiect al unei rubrici pe care intenționez să o conduc pe pagina web a ziarului transilvaniareporter.ro. Am intitulat rubrica „Globul oval” pentru că ea va găzdui incursiuni într-o lume globală aflată departe de limpezimea și rotunjimea ei în acord cu propriile concepții, lumea confortabilă a ideilor împărtășite la care fiecare nădăjduim. Suntem cu toții captivi în globul de sticlă rotund al propriilor și minunatelor noastre preconcepții și  rotundul în care ne mișcăm, inclusiv în propria bulă de pe internet, este liniștitor, comod, dar poartă cu sine o gravă limitare. Personal, îmi este greu să înțeleg cum poate fi dezirabil un comediant găunos, după cum îl percep pe președintele american, unui om înzestrat cu inteligența autorului francez. Chiar dacă, să spunem, puterea conferită acelui om poate conduce lucrurile în sensul dorit, mi-e greu să aprob o guvernare care a abandonat orice rămășiță de etică și de caracter. Dar Houllebecq preferă să vadă calea și să închidă ochii personajului, așteptând sosirea unui continuator politic de factură mai morală, cum ar fi pastorul Ted Cruz. De neînțeles pentru un admirator poate și mai recentele preferințe religioase exprimate de un înveterat iconoclast, dar asta e, mintea umană este un oval care ne oferă șansa să ne rectificăm ideile cu trecerea timpului. Asta nu înseamnă că, în ce privește ideile lui Michel Houellebecq, s-a estompat autenticitatea care îl individualizează între gânditorii lumii.  Motto-ul „Globului oval” este un citat care face referire tocmai la nevoia individuală de autenticitate și sens. Îi aparține lui Ralph Waldo Emerson: „În lume este ușor să trăiești după părerea celorlalți; în sigurătate este ușor să trăiești după propria ta părere; însă omul cu adevărat măreț este cel care păstrează cu grație independența propriei păreri în mijlocul mulțimii”.
Distribuie:

Postaţi un comentariu