Zeamă acră din zona Călatei

Zeama acră din zona Călatei, judeţul Cluj, se servea și se mai servește uneori în mod tradiţional la mese ce marcau evenimentele importante, de obicei a doua zi după nuntă, la botezuri și la parastase.

Ingrediente pentru 6 persoane:

– 500 g pulpă de porc

– 3 morcovi

– 3 rădăcini de pătrunjel

– 1 ceapă

– 200 ml smântână

– 1 lingură făină

– 1 legătură de frunze de pătrunjel verde

–  oțet de tarhon, sare, piper.

 

Prepararea:

Carnea se pune la fiert într-o bucată în apă rece cu sare. Se spumează la nevoie, apoi se adaugă zarzavatul curățat, ceapa și se fierbe sub capac la foc moderat. Când ingredientele au fiert, supa se strecoară, iar carnea și zarzavatul se taie cubulețe mici. Făina se amestecă cu smântâna, se fluidifică cu puțină zeamă fierbinte și se toarnă în supă. Se presară pătrunjel verde mărunțit, se potrivește gustul cu sare, piper și se acrește cu oțet de tarhon, iar la sfârșit se adaugă carnea și zarzavaturile. Se servește fierbinte de preferat cu pâine de casă proaspătă.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

În numărul din octombrie al revistei „Bucătăria Ardelenească” găsiți și alte reţete de supe din diferite zone ale Transilvaniei. Supă de ouă din Sălaj, supă de pui cu omletă de griș din depresiunea Giurgeului (Bicaz – Bistricioara -Tulgheș).

Reţete cu varză, varză creață umplută, varză de Bruxelles cu ciolan, foi de varză pane cu sos de muștar. Vă dezvăluim o veche rețetă nobiliară, care ne arată cum să dăm gust special verzei, cu chimen și leuștean. Vă delectăm cu rețete speciale din carne de curcan. Veţi afla povestea minunată a trufelor de toamnă alături de mâncărurile ciobănești. Şi fiindcă este sezonul murăturilor şi conservelor vă prezentăm rețetele cu sfeclă, gutui şi mărul de aur al antichității în mâncăruri și conserve. Desertul de sezon nu lipseşte, deci gospodinele pot face o surpriză copiilor cu o delicioasă prăjitura  cu castane.

Revista „Bucătăria Ardelenească” poate fi găsită la toate chioșcurile de ziare.

Postaţi un comentariu