Spanac cu usturoi și lapte

Ingrediente:

– 500 de grame de spanac proaspăt, sau 250-300 de grame de spanac congelat

– 250-300 ml. lapte

– 25 gr. de unt

– 1 linguriță de ulei

– 25 gr. de făină

– 3-4 căței de usturoi

– sare și piper după gust

Mod de preparare:

Se pune pe foc o oală mare cu 4-5 litri de apă și se aduce la fierbere. Separat, se pregătește un castron mare cu apă foarte rece. Când apa fierbe, se adaugă spanacul tot deodată și se apasă în apă. Vom găti spanacul doar până se înmoaie și își pierde volumul, adică 1 min. jumate, apoi îl vom scurge de apa îl ridicăm din oala cu apă clocotită și îl vom arunca direct în castronul cu apă rece. Tot spanacul, se scurge bine de apă rece printr-o strecurătoare, presându-l ușor. Spanacul bine scurs de apă se toacă mărunt cu un cuțit sau, prin blender, obținând o pastă omogenă. Se înfierbântă pe foc mediu o cratiță (cam de 2 litri) și se adaugă uleiul și untul. Când untul se topește, se adaugă făina și se amestecă rapid până se impregnează cu grăsime. Se toarnă treptat laptele cald, amestecând energic după fiecare nouă tranșă de lichid. În total sosul de bază trebuie să fiarbă cam 10 minute, pe foc mediu-mic, așa că e bine să fie mai lichid iar dacă se îngroașă prea tare, se adaugă lapte cald până la atingerea unei consistențe asemănătoare cu a smântânii lichide. Se zdrobește usturoiul, la care se adaugă 2 linguri de apă rece, obținând un mujdei concentrat. După ce sosul de bază este suficient gătit, se adaugă spanacul tocat (sau cel congelat, dacă folosiți din acesta), se amestecă bine și se readuce la fierbere. Dacă mâncarea e prea groasă, se mai subțiază cu lapte fierbinte și se mai dă in câteva clocote (spanacul mai trebuie să fiarbă maximum 3 minute). Se asezonează cu sare și piper după gust, se adaugă mujdeiul pregătit Se potrivește cu orice fel de preparate din ouă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu