Rețeta săptămânii: Toast Roman, un alt fel de dulce

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Coaceți o franzelă (din grâu de bună calitate), îndepărtați coaja și o rupeți în bucăți mari. Scufundați-le în lapte, apoi le prăjiți în ulei. Acoperiți cu miere și serviți.  Aceasta este o rețeta romană „rețete lui Apicius”.  Numită și „aliter dulcia” adică „un alt fel de dulce”, este de fapt ceea ce cunoaștem sub diverse denumiri. Toast franțuzesc, sau pâine în ou și lapte, sau frigănele. Vă invităm de data aceasta să le încercați după rețeta originală, servită cu miere, gândindu-vă că această rețetă are o vechime de circa două milenii.

Ingrediente

– 3 oua, 200ml lapte, 6 felii franzelă albă, miere

Prepararea

Tăiați franzela în felii subțiri – se va prăji mai bine așa. Îndepărtați crusta și rupeți feliile în bucăți mari, dacă doriți. Spargeți cele trei ouă într-o caserolă sau un bol. Adăugați laptele și amestecați. Se înmoaie feliile de pâine în amestecul de lapte și ouă, câteva secunde pe fiecare parte. Să nu le lăsați prea mult la înmuiat, riscați ca rezultatul să devină mai degrabă o omletă decât un toast (deși va fi de asemenea gustos). Puneți feliile într-o tigaie cu ulei încins și prăjițile pe fiecare parte, întorcându-le din când în când pentru a nu se arde, până ce vor căpăta o culoare brun-aurie. Scoateți-le și serviți-le acoperite cu miere, precum indică rețeta lui Apicius. Puteți adăuga și scorțișoară dacă doriți, se potrivește bine cu mierea, fiind un condiment îndrăgit și în vremurile romane.

După unele variante, romanii serveau „aliter dulcia” presărând piper sau fulgi de chili peste miere. Merită să încercați.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

 

La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente prin Poșta Română (cod catalog 19164). Revista se găsește la toate chioșcurile de difuzare a presei din țară.

Postaţi un comentariu