Rețeta săptămânii: Scovergi

Ingrediente (8 scovergi):

500 g făină

300 ml lapte

20 g zahăr

20 g drojdie proaspătă/5 g drojdie deshidratată

25 g unt moale, sare

– 1 litru ulei

Mod de preparare

Încălzim laptele, pe foc foarte mic, cca 1 minut, apoi îl punem într-un vas încăpător (laptele trebuie să fie uşor călduţ, nu fierbinte). Adăugăm sarea şi 250 g de făină. Amestecăm până când obţinem o consistenţă cremoasă, apoi adăugăm drojdia frecată cu zahărul şi amestecăm până la omogenizare. Acoperim vasul cu folie de plastic alimentară şi îl punem într-un loc cald, 30 de minute. După 30 de minute, adăugăm faina rămasă (250 g) şi untul moale, şi frământam până când aluatul devine elastic.

Dacă aluatul se lipeşte de mâini, putem adăuga încă 1-2 linguri de făină, nu mai mult. Punem aluatul într-un vas, îl acoperim cu folie de plastic şi îl lăsăm să dospească alte 90 de minute. După ce a dospit, îl răsturnăm pe planul de lucru uns cu 1-2 linguri de ulei şi îl împărţim în 8 bucăţi de 100 g fiecare. Dăm o formă rotunda bucăţilor de aluat, le acoperim cu un şervet curat de bumbac, şi le lăsăm să dospească încă 20 de minute. După 20 de minute, aplatizam fiecare bucată de aluat astfel încât să obţinem scovergi de cca 18-20 cm .

Centrul scovergilor trebuie să fie foarte subţire, aproape transparent, iar marginile puţin mai groase. Punem cca 1 litru de ulei într-o cratiţă/tigaie largă, pe foc mediu. În momentul în care uleiul s-a încălzit prăjim scovergile, pe rând, câte 2-3 minute pe fiecare parte. Le scoatem din tigaie, le scurgem bine şi le tăvălim imediat prin zahăr fin, pe ambele părţi. Eliminăm zahărul în exces şi le servim calde sau reci. Sunt foarte bune chiar şi a doua zi.


Publicitate

Postaţi un comentariu