Rețeta săptămânii: Salata iepuraşului

Ingrediente pentru 4-5 persoane:

– 800 g cartofi fierţi în coajă

– 2 fire ceapă verde, 1 ardei kapia mai mic

– 5 ouă fierte tari

– 3-4 castraveciori muraţi

– 150 g şuncă de pui

– 3 morcovi ma mari

Pentru sos:

– 1 ou întreg, 200 ml ulei, 1 linguriţă muştar, 200 ml smântână, 200 ml iaurt, 2-3 linguri hrean în oţet, 1 legătură mică pătrunjel verde sau mărar, sare, zeamă de lămâie, puţin zahăr, piper.

Prepararea: Se pregăteşte sosul: se pune uleiul, oul întreg, muştarul şi puţină sare într-un pahar înalt şi cu ajutorul unui mixer vertical se prepară maioneza în cca. 30 de secunde. Se scoate într-un bol, se adaugă smântâna şi iaurtul, se asezonează cu sare, zeamă de lămâie şi zahăr. Se curăţă cartofii, se dau pe răzătoarea mare, se adaugă ceapa verde tocată şi se amestecă cu puţin sos, cât să devină cremos. Se potriveşte de sare şi piper. Morcovii se rad fin, restul ingredientelor se taie cubuleţe mici, hreanul în oţet se înglobează în sosul rămas. Cartofii se pun pe un platou şi se întind în formă de morcov. Peste cartofi se pun în straturi după cum urmează: ardeii, ouăle, castraveciorii şi şunca stropindu-se fiecare strat cu puţin sos. La sfârşit se îmbracă totul în morcov răzuit. Din legătura de verdeaţă se formează frunzele „morcovului”.

Sfat: În loc de hrean sosul tartar se poate condimenta cu usturoi zdrobit sau se poate lăsa natur.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente prin Poșta Română (cod catalog 19164). Revista se găsește la toate chioșcurile de difuzare a presei din țară.


Publicitate

Postaţi un comentariu