Rețeta săptămânii oferită de Bucătăria Ardelenească : Cighir

Obiceiul tăierii porcului de Ignat se păstrează și astazi in satele românești, pentru a avea carne proaspătă și preparate tradiționale la masa de Crăciun. Însă nu la toți le este dat să-și taie propriul porc, sau multora chiar nu le este rentabil, deoarece nu s-ar consuma așa multă carne sau preparate din carne, totuși mulți preferă gusturile tradiționale și ar dori să aibă asemenea preparate de sărbători. Venim în ajutorul lor, cu o rețeta care se prepara  în cantități mai mici decât la tăierea unui porc și ingrediente care se pot cumpăra de la măcelării.

Ingrediente:

  • 1 kg piept de porc sau fleică
  • 500 g ficat de porc
  • 200 g plămâni
  • 200 g slănină
  • 100 g orez
  • 1 ceapă
  • 4-5 căței usturoi
  • 1 lingură untură
  • 2 ouă
  • sare, piper, boia dulce, maghiran, prapur de porc.

Prepararea:

Se prepară separat compoziția de cârnați și compoziția de caltaboș. Pentru compoziția de cârnați se pisează usturoiul, se freacă cu sare și se toarnă peste 100 ml apă rece, apoi se lasă să stea 15 minute. Pieptul de porc se taie fâșii și se dă prin mașina de tocat carne, apoi se strecoară mujdeiul (usturoiul nu se pune), se asezonează cu sare, piper și boia și se amestecă bine. Pentru caltaboș se fierbe ficatul 25-30 minute, apoi se scoate și se fierb plămânii și slănina. Ceapa mărunțită se călește în untură iar orezul se fierbe.

Ficatul, plămânii și slănina se mărunțesc și se dau prin mașina de tocat împreună cu ceapa, se adaugă orezul, se asezonează cu sare, piper și maghiran, apoi se amestecă. Cele două compoziții se amestecă cu oul bătut. Prapurul se taie în bucăți de cca. 20×20 cm, se pune în mijlocul fiecăreia câte o mână de compoziție și se împătură cu marginile prapurului. Vor ieși 8-10 bucăți, în funcție de mărimea pe care o dăm. Se așază în tavă termorezistentă fără a adăuga grăsime și se prăjesc la foc mediu, timp de 40-50 minute. Se servesc atât calde cât și reci.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

În revista „Bucătăria Ardelenească” găsiți mai multe rețete de post și nu numai. La revistă se pot face abonamente prin Poșta Română, cod catalog 19164. Poate fi procurată și de la chioșcurile de difuzare ale presei din țară.


Publicitate

Postaţi un comentariu