Reţeta săptămânii: „Lucicoș” ardelenesc cu carne de gâscă

Ingrediente pentru 4 persoane:

-1 gât și 1 aripă de gâscă

-1 căpățână varză de vară

-1 ardei, 1 ceapă

– 2 linguri făină

– 100 ml bulion

– 1 lingură untură de gâscă

– sare, piper, boia dulce

– 1 legătură mare cimbru și una de mărar proaspăt. 

Prepararea: Ceapa și ardeiul mărunțite se înăbușesc în jumătatea din cantitatea de untură. Peste ele se presară boia dulce și se toarnă apă. Se adaugă carnea de gâscă tăiată în bucăți potrivite, se asezonează cu sare și piper și se fierbe până ce carnea este aproape înmuiată. Se adaugă varza tăiată fideluță, cimbrul și mărarul legate. Făina se rumenește în untura rămasă, se toarnă în rântaș bulionul și puțină apă rece, se amestecă și se toarnă peste supă. Se servește cu smântână. 

Prăjitură cu brânză de vaci şi tăiţei

placinta-cu-branza-si-stafide

Ingrediente:

– 4 foi de foetaj de mărimea tăvii.
– aluat de tăiţei din două ouă
Pentru umplutură:

– 500 gr. brânză de vaci, 3 ouă
– 100 gr. unt

– 100 gr zahăr

– 150 gr. stafide
– răzătura de lămâie
Se frământă un aluat de tăiţei, care se lasa 10-15 minute să se odihnească. Se întinde o foaie subţire, se lasă la zvântat şi apoi se taie fâşii subţiri. Tăiţeii se fierb în apă clocotită cu sare. Se strecoară, se spala sub jet de apă şi se lasa să se scurgă bine.
Cremă de brânză se amestecă cu tăiţeii bine scurşi.
În tavă unsă se aşează două foi de foetaj , se toarnă umplutură şi se acoperă cu încă două foi de foetaj. Cu un cuţit se trasează semnele de porţii.
Se introduce tava în cuptorul fierbinte şi se coace până se rumeneşte frumos. Se presara cu zahăr pudră vanilat.

Bucataria_logo-web

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente prin Poșta Română (cod catalog 19164). Revista se găsește la toate chioșcurile de difuzare a presei din țară.


Publicitate

Postaţi un comentariu