Rețeta săptămânii: Croquembouche

Ingrediente pentru aluat: 250 g făină, 150 g unt, 250 ml lapte, 50 g zahăr, 8 ouă, 1 praf de sare.

Pentru cremă: 20 g zahăr, 700 ml lapte, 6 ouă, 5 linguri făină, 2-3 plicuri de zahăr vanilat.

Pentru glazură: 300 g zahăr, 3 linguri miere de albine.

 Prepararea: Se pune la fiert laptele, untul, zahărul şi sarea, iar când dă în clocot se adaugă dintr-o dată toată făina. Se amestecă energic până ce se obţine un aluat vârtos. Se ia de pe foc şi amestecând din când în când se lasă să se răcească. Se adaugă ouăle unul câte unul (următorul ou se adaugă doar atunci când precedentul s-a omogenizat bine în aluat). Se pune compoziţia într-un poş cu dui stelat şi se pun mici grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă spaţiu între ele, ca să poată să crească. Se pun la copt în cuptorul preîncălzit la 140 de grade până ce se rumenesc bine. Se opreşte cuptorul, se lasă prăjiturelele înăuntru încă 10-15 minute, după care se scot. Cuptorul se porneşte din nou şi se coace restul aluatului în acelaşi mod. Cantitatea din reţetă este suficientă pentru două piramide mai mici.

Pentru cremă se freacă gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat, făina şi laptele, şi se fierbe o budincă. Se ia de pe foc, şi se înglobează imediat spuma tare bătută din albuşuri. Cu ajutorul unui poş cu duiul lung şi subţire se şpriţează crema în interiorul  gogoşelelor prin partea de jos. Pentru glazură se caramelizează zahărul până ce devine auriu deschis, se adaugă mierea şi se amestecă. Se iau gogoşelele umplute, se scufundă în caramel, după care se aşază pe o farfurie una peste cealaltă în formă de piramidă. Dacă se răceşte caramelul, se reîncălzeşte la foc foarte mic. Gogoşelele acoperite cu caramel se întăresc repede. Când piramidele sunt gata, se iau câteva linguriţe de caramel şi se stropesc deasupra pentru aspect.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente prin Poșta Română (cod catalog 19164). Revista se găsește la toate chioșcurile de difuzare a presei din țară.

Postaţi un comentariu