Reţeta de weekend: Ciorbă de varză (de post)

Ingrediente:

– 1 varză de mărime medie

– 1 ceapă mare

– 3 morcovi

– 1 felie groasă ţelină

– 1 ardei gras roşu

– 250 ml suc de roşii

– 1/2 linguriţa boabe de piper

– 2-3 crenguţe cimbru

– pătrunjel verde

20 ml. ulei (de măsline), sare

Preparea: Tocăm varza subţire, apoi ardeiul, morcovii,  ceapa, ţelina. Punem 2, 5 l de apă la fiert. Adăugăm toate legumele în oală la fiert, uleiul, sucul de roşii, boabele de piper şi câteva crenguţe de cimbru. Lăsăm pe foc aproximativ 45 minute, adăugând apă în funcţie de cât de mult scade şi cât de consisten ne place ciorba. Cu 5 minute înainte să oprim focul adăugăm sarea. Servim ciorba caldă, cu puţin pătrunjel verde presărat deasupra.

Gulaş

gulas

 

Ingrediente:

– 1kg. carne de vită

– 2-3 căţei usturoi

– 2 cepe

– 2 morcovi

– 1 linguriță chimen, boia dulce

– 2 cartofi

Roşii din conservă, 500 grame

– 250 ml vin roşu

– 20 ml ulei, sare şi piper

Preparare: Se spăla carnea de vită sub jet de apă rece, apoi o ştergem cu un şervet de hârtie iar apoi o tăiem cubuleţe. Într-o cratiţă punem uleiul la încins şi vom rumeni carnea la foc mediu. Între timp, tocăm ceapa mărunt, morcovul semi-rondele sau cubuleţe, cartofii cubuleţe sau sferturi după care îi adăugam într-un castron cu apă (ca să nu oxideze) şi pisăm usturoiul pe care-l vom adăuga la sfârşit pentru aromă. Scoatem carnea din cratiţă. Călim ceapă şi morcovul, adăugam boiaua, o călim şi pe ea puţin şi stingem cu vin. Adăugăm roşiile şi carnea după care adăugăm apă cât să treacă peste carne. Se fierbe până carnea este pătrunsă. Se adaugă chimenul, usturoiul, sarea, piperul şi cartofii. Se mai lasă până cartofii se pătrund. Acest preparat se poate servi şi cu găluşte făcute din făina, ou şi sare.


Publicitate

Postaţi un comentariu