O rețetă de peste 300 de ani!

Vă prezentăm o rețetă inedită, veche din secolul al -XVII -lea, care apare într-o carte unică de bucate  „Cărticica meseriei de bucătar”, tipărită în anul 1695 la Cluj.

Cartea a fost tipărită de Kis István (1650-1702), care s-a născut la Tăuții Măgherăuș, lângă Baia mare. Este omul care şi-a dedicat întreaga viaţă tipăririi cărţilor, motiv pentru care casa natală a devenit în 1991 muzeul memorial Misztótfalusi Kis István. Între anii 1684-1686 reuşeşte să tipărească exemplarul bibliei maghiare, Biblia Aurită. El grava, el turna literele şi el era şi zeţarul. Kis István este și editorul acestei prime cărţi de bucate din Ardeal. După o perioadă  devine  cel mai renumit gravor şi turnător de litere tipografice din Amsterdam. La vârsta de 40 de ani se întoarce acasă şi preia tipografia de carte din Cluj.

Szakacs-mestersegnek-konyvecskeje

Mâncare de brânză de vacă cu ou

Ingrediente pentru 2-3 persoane:

– 150 g brânză de vacă

– 200 ml lapte

– 2 ouă

– mărar verde, sare, pâine.

Prepararea: Se pune la fiert laptele. Când a dat în clocot, se adaugă brânza de vaci și cele două ouă. Se fierbe totul amestecând energic 3-4 minute. Se asezonează cu sare și mărar verde. Se servește cu pâine prăjită și ceapă.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente prin Poșta Română, cod catalog 19164. Poate fi procurată și de la la chioșcurile de difuzare a presei din țară.

Postaţi un comentariu