Bucataria ardelenească: Tocăniţă de vită cu must

Tocăniţă de vită cu must

Tocăniţă de vită cu must

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g carne de vită, 200 g slănină afumată, 1 ceapă, 1 ardei verde, 1 roșie, boia dulce, sare, piper, 400 – 500 ml must.

Prepararea: Se curăță ceapa și se taie mărunt. Slănina se taie cubulețe mici. Carnea se taie cubulețe mai mari. Ardeiul se taie felii subțiri. Roșia se opărește, se decojește și se toacă. Se prăjește un pic slănina, se adaugă ceapa și se călește puțin. Apoi se adaugă carnea și se prăjește un pic până la albirea ei. Se presară cu boia dulce, se adaugă feliile de ardei, pulpa de roșii, se asezonează cu sare și piper. Se toarnă pentru început 50 ml must (de preferat roșu) și se fierbe totul sub capac la foc moderat. Din când în când se mai completează cu puțin must, până când se fierbe carnea. Tocănița se servește caldă cu mămăliguță sau cu piure de cartofi. Evident alături de un pahar de vin roșu sec sau demisec.

 

Chec cu mere răzuite

Ingrediente: 200 g făină, 200 g zahăr, 100 g nucă de cocos (sau nucă obișnuită, măcinată), 2 mere răzuite cu coajă, 3 ouă, 100 ml ulei, 100 ml lapte, 1 plic praf de copt, sare.

Chec cu mere răzuite

Chec cu mere răzuite

Prepararea: Ouăle și zahărul se freacă cu mixerul la turație mare, apoi reducând viteza se adaugă: uleiul, laptele, făina amestecată cu praful de copt, un pic de sare, nuca și merele răzuite. Compoziția rezultată se toarnă într-o tavă de mărime mijlocie tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se verifică dacă s-a copt prin „proba scobitorii”. Se servește după ce checul a fost presărat cu zahăr pudră sau glazurat cu ciocolată. Gustul de măr îi dă savoare și prospețime.

Rețeta săptămânii este oferită de revista „Bucătăria ardelenească”.

În numărul din septembrie al revistei „Bucătăria Ardelenească” găsiți și alte rețete deosebite: : tarte cu legume, cartofi gratinați cu brânză telemea, gogoșari umpluți, iepure în sos vânătoresc, organe de iepure cu ceapă și rozmarin, pateu din ficat, rulouri de pui cu must. Ca desert de sezon: tortul din găluște cu prune, rulada cu cremă de brânză și struguri și răcoritorul tort de iaurt cu struguri.

Revista „Bucătăria Ardelenească” poate fi găsită la toate chioșcurile de ziare.


Publicitate

Postaţi un comentariu