Categoria: Food&Drink

Reţeta de weekend: Ciorbă de varză (de post)

Reţeta de weekend: Ciorbă de varză (de post)

Ingrediente: – 1 varză de mărime medie – 1 ceapă mare – 3 morcovi – 1 felie groasă ţelină – 1 ardei gras roşu – 250 ml suc de roşii – 1/2 linguriţa boabe de piper – 2-3 crenguţe cimbru – pătrunjel verde – 20 ml. ulei (de măsline), sare Preparea: Tocăm varza subţire, apoi ardeiul, morcovii, ceapa, ţelina. Punem 2,5 l […]

Citeste mai departe ›
Tocaniță ardelenească cu mămăliguță

Tocaniță ardelenească cu mămăliguță

Ingrediente pentru 4 porții: – 400 – 500 gr. carne de porc – 1 ardei roșu – 3 cepe – 2 căței de usturoi – 1 morcov – 600 ml apă – 1/2 linguriță sare – 1/2 linguriță boia dulce – 1/4 linguriță chimen – 1/4 linguriță cimbru – 1 ceașcă bulion – 1 linguriță făină – pătrunjel, piper Preparea: […]

Citeste mai departe ›

Brioșe-trandafir cu mere 

Brioșe-trandafir cu mere 

Ingrediente pentru 10 bucăți Pentru aluat: – 150 gr. făină – 100 gr. unt – 50 gr zahăr pudră – sare, apă rece Pentru umplutură: – 2 mere – 3-4 linguri zeamă de lămâie – 50 gr. unt – 4 linguri pesmet – 2 linguri zahăr – 1 linguriță scorțișoară – gem de caise, zahăr pudră. Prepararea: Se amestecă făina […]

Citeste mai departe ›
Supă de pui cu varză de Bruxelles

Supă de pui cu varză de Bruxelles

Ingrediente pentru 4 persoane: – spatele, spinarea şi aripioarele unui pui – 3 morcovi – 1-2 rădăcini de pătrunjel – 1-2 felii rădăcină de ţelină – 2 cepe sau cca. 15 cm de praz – 300 g varză de Bruxelles de dimensiuni mici – 2 mâini de tăieţei – sare, zeamă de lămâie. Prepararea: Părţile puiului se pun la fiert […]

Citeste mai departe ›
Rețeta săptămânii: Langoș cu ciuperci

Rețeta săptămânii: Langoș cu ciuperci

Ingrediente pentru 8-10 bucăți: – 400 gr. făină – 200 gr. cartofi fierți – 250 ml lapte – 25 gr. drojdie, 1 gălbenuș, 1 lingură ulei, 1 linguriță sare, ½ linguriță zahăr Pentru umplutură: 400 g ciuperci, 1 ceapă, 1 lingură pesmet, frunze de pătrunjel verde, ulei, sare, piper, ulei pentru prăjit. Prepararea: Se adaugă drojdia și zahărul în 100 […]

Citeste mai departe ›

Reţeta de weekend: Tartă cu struguri

Reţeta de weekend: Tartă cu struguri

Ingrediente pentru aluat: – 125 g făină – 125 g unt – 50 gr. zahăr pudră – 50 gr. amidon – 1 ou, 1 gălbenuș de ou Pentru umplutură: -1 lingură gem de piersici -100 g mascarpone – 50 g iaurt natur – 1 lingură zahăr pudră, 1 lingură amidon, 1 lingură miere, 1 ou, struguri albi și roșii, unt […]

Citeste mai departe ›
Reţeta de wekend: Must cu hrean

Reţeta de wekend: Must cu hrean

Ingrediente: – 50 litri must – 1 kg hrean curățat și dat pe răzătoare Prepararea: Se culeg strugurii și se zdrobesc în teasc, pentru a obține mustul, care se strecoară la final pentru a fi fără impurități. Pe fundul unei damigene de sticlă se pune hreanul ras pe răzătoarea cu găuri mici. Se pune dopul la damigeană. După 30 de […]

Citeste mai departe ›
Rețeta săptămânii: Pâine de casă cu nuci

Rețeta săptămânii: Pâine de casă cu nuci

Ingrediente: – 400 g făină neagră – 100 g făină albă – 270-300 ml apă călduță – 20 g drojdie – 120 g miez de nucă – 1 lingură ulei de nuci (sau ulei de măsline) – 2 linguri fulgi de cartofi – 1 linguriță miere – 1 linguriță sare, puțin rozmarin uscat. Prepararea: Drojdia se sfărâmă în apa călduță, […]

Citeste mai departe ›

Reţeta săptămânii: Cotlet secuiesc

Reţeta săptămânii: Cotlet secuiesc

Ingrediente pentru 4 persoane: – 8 felii cotlet de porc – 1 căpățână varză mai mică – 3-4 roșii decojite sau 300 ml bulion – sare, piper, făină – 2 linguri oțet – cimbru, mărar, untură, smântână pentru servit. Prepararea: Se scoate cotorul la varză, se îndepărtează frunzele exterioare. Se pune apă cu sare și oțet la fiert. Când a […]

Citeste mai departe ›
Reţeta săptămânii: Piroşte

Reţeta săptămânii: Piroşte

Ingrediente – 500 g făină albă – 1 linguriţă de sare – ½ cană de apă – 200 g brânză de burduf Pentru servire – 1 ceapă – 100 g slănină – 50 gr.caşcaval Prepararea Se toarnă făina într-un bol, se adăugă apă şi sarea, iar apoi se amestecă şi se frământă compoziţia până se obţine o cocă groasă. Aluatul […]

Citeste mai departe ›
Reţeta de weekend: Aspic de roșii cu verdețuri

Reţeta de weekend: Aspic de roșii cu verdețuri

Ingrediente pentru 4 persoane: -12 roșii de mărime medie – 2 linguri zahăr, sare după gust -12 grame gelatină – 1 ceapă – frunze de pătrunjel verde – salvie și rozmarin proaspăt Prepararea: Roșiile se curăță de coajă, se taie în bucăți mai mari și se pun într-un vas. Se adaugă ceapă și verdețurile mărunțite, zahărul,  sare după gust și […]

Citeste mai departe ›

Parfé cu lămâie, zmeură şi afine

Parfé cu lămâie, zmeură şi afine

Ingrediente pentru 10-12 porţii: – 900 g iaurt gras (10%) – 300 g smântână grasă (30%) – 400 ml smântână dulce pentru frişcă – 300-350 g zahăr – 1 lămâie – 200 g zmeură – 200 g afine – 300 g biscuiţi cu ovăz. Prepararea: Se amestecă iaurtul, smântâna şi zahărul până ce acesta din urmă se dizolvă. Se bate […]

Citeste mai departe ›
Supă cremă de legume în dovlecei 

Supă cremă de legume în dovlecei 

Ingrediente pentru 4 persoane:   – 2 dovlecei  de mărime medie – 3 morcovi – 1/2 țelină – 1/2 gulie – 1 praz mic – 200 g cartofi – supă de legume – frunze de pătrunjel verde – ulei, sare, piper. Prepararea: Dovleceii se spală, se taie în două pe lungime și se scobește pulpa, se taie cubulețe. Restul de […]

Citeste mai departe ›
Reţeta săptămânii: Tocăniţă de stavrid cu leuştean

Reţeta săptămânii: Tocăniţă de stavrid cu leuştean

Ingrediente pentru 4 persoane: – 800 gr. stavrid – 100 gr. cârnați picanți – 1 ceapă, 1 ardei verde, 1 roșie, ulei – 100 ml smântână pentru gătit – leuștean, sare, boia iute, piper. Prepararea: Peștele se spală, se dezosează și se taie în bucăți potrivite. Ceapa și ardeiul se mărunțesc, se înăbușă în ulei, se adaugă cârnațul tăiat felii, […]

Citeste mai departe ›

Musaca de vinete cu piept de pui

Musaca de vinete cu piept de pui

Ingrediente pentru 6 persoane: – 600 g piept de pui – 2 vinete mari – 4 roșii – 50 ml ulei de măsline – sare, piper Pentru sosul bechamel: – 50 g unt – 1,5 linguri făină – 400 ml lapte – sare, nucșoară măcinată, – 100 g brânză de capră – busuioc proaspăt – 5 căței usturoi – sare, […]

Citeste mai departe ›
Reţeta săptămânii: Tort de vară, răcoritor de  lămâie

Reţeta săptămânii: Tort de vară, răcoritor de lămâie

Ingrediente pentru forma de 22 cm: Pentru bază: – 200 grame biscuiți cu tărâțe de ovăz (sau alt tip) – 200 grame unt Pentru cremă: – 600 grame smântână – 400 grame iaurt gras – 200 grame zahăr – coaja rasă de la o lămâie – 4 linguri zeamă de lămâie – 1 linguriță esență de vanilie -10 grame gelatină […]

Citeste mai departe ›
Reţeta săptămânii: Înghețată de ciocolată cu caise

Reţeta săptămânii: Înghețată de ciocolată cu caise

Ingrediente pentru 8 persoane: – 500 gr. caise – 200 gr. ciocolată amăruie de calitate – 250 ml. frișcă – 100 ml. smântână (20-25 % grăsime) – 50 gr. unt – 250 gr. mascarpone – 2 linguri zahăr. Prepararea: Caisele spălate se feliază și se fierb cu zahărul și cu puțină apă până ce se îngroașe. Se lasă la răcit, […]

Citeste mai departe ›

Reţeta săptămânii: salam de biscuiţi

Reţeta săptămânii: salam de biscuiţi

Reţeta este foarte simplă şi la îndemâna oricui. Important este să alegem nişte biscuiţi cu o consistenţă mai dură, în genul biscuiţilor populari de pe vremuri care se mai vindeau vărsaţi. Nu trebuie să fie foarte dulci şi nici sfărâmicioşi. Ingrediente: 270 gr. biscuiţi populari 50 gr. cacao 130 gr. unt 4-5 linguri lapte/apă 125 gr. zahăr brun/alb 50 gr. […]

Citeste mai departe ›
Rețeta săptămânii: Ruladă cu coacăze roşii

Rețeta săptămânii: Ruladă cu coacăze roşii

Ingrediente pentru blat: – 6 ouă – 180 g zahăr – 180 g făină – 4 linguri mac măcinat, câteva picături oţet pentru cremă: 500 g brânză de vacă, 3 linguri smântână, 200 g zahăr, 2 ml esenţă de vanilie; 250 g coacăze roşii zahăr pudră. Prepararea: Albuşurile se bat spumă cu câteva picături de oţet, după care se adaugă […]

Citeste mai departe ›
Reţeta săptămânii: „Lucicoș” ardelenesc cu carne de gâscă

Reţeta săptămânii: „Lucicoș” ardelenesc cu carne de gâscă

Ingrediente pentru 4 persoane: -1 gât și 1 aripă de gâscă -1 căpățână varză de vară -1 ardei, 1 ceapă – 2 linguri făină – 100 ml bulion – 1 lingură untură de gâscă – sare, piper, boia dulce – 1 legătură mare cimbru și una de mărar proaspăt.  Prepararea: Ceapa și ardeiul mărunțite se înăbușesc în jumătatea din cantitatea […]

Citeste mai departe ›