Analiză: de ce sunt alegerile din Germania importante și pentru România

Alegerile din Germania influențează viitorul Uniunii Europene

Duminică au loc alegeri în Germania, și deși se spune că cel mai probabil Angela Merkel va rămâne cancelar al Germaniei, este important cu cine va guverna, cu ce partide. Analiștii spun că acest lucru este important pentru Europa, pentru politicile fiscale interne și ale UE, dar și pentru relațiile Europei cu America. Cât privește importanța acestor alegeri pentru României, Klaus Johannis, cel mai cunoscut politician român de limbă germană s-a pronunțat deja în favoarea actualei puteri. El spune că este de dorit ca Angela Merkel să rămână la conducerea Germaniei. Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, fost președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, a afirmat că Angela Merkel s-a dovedit a fi un cancelar foarte bun pentru Germania, dar și un politician foarte bun pentru întreaga Europă.

„Părerea mea e că doamna Merkel este un cancelar foarte bun pentru Germania. A reușit un lucru pe care nu l-am avut demult în Europa. O persoană care a guvernat bine, solid, cu efecte pozitive pentru toată lumea, fără să aibă nicio latură de senzațional. (…) Este pentru prima dată când o doamnă are atât de multă putere în Europa continentală”, a arătat Klaus Iohannis.Potrivit acestuia, desemnarea cancelarului german, după alegerile legislative de duminică din Germania, este mai importantă decât cine este președintele Comisiei Europene.

Deși nu s-au exprimat public liderii puterii e la București, ne putem aștepta ca ei să nu fie încântați de perspectiva rămânerii la guvernare a Angelei Merkel, cunoscute fiind disputele liderilor USL din România cu cancelarul german pe tema suspendării președintelui Traian Băsescu de anul trecut. Atunci Angela merkel s-a arătat îngrijorată de cum se desfășutrau lucrurile și a trimis mesaje publice în care atrăgea atenția României să respecte statul de drept. În replică, Victor Ponta a spus : “Bănuiesc că dna Merkel nu votează la referendum”. Atunci s-a creat un curent de opinie împotriva liderilor europeni. Printre afişele postate în 2012, susținătorii suspendării afișaseră şi unul care îndeamnă populaţia să voteze împotriva cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui Comieis Europene, Jose Manuel Barroso.

Ovidiu Ganț, reprezentantul minorității germane în Parlamentul României crede că doamna Merkel are toate șansele să conducă încă patru ani cancelaria Germaniei. În aceșlaș timp, domnia sa spune că nici o altă variantă nu ar putea schimba relații bune ale României cu Germania, cel mult s-ar schimba politica față de UE. ”Cred că doamna Merkel a făcut lucruri bune, a ținut în frâu Eupropa și penru acesta germanii vor fi dispuși să-i mai acorde un mandat. În orice cz, coaliția se va ști numai după ziua de duminică, și vreau să vă spun că în Germania negocierile pot dura trei luni și formarea cabinetului trei zile, adicpă exact invesr decât se întâmplă la noi” a spus Ganț penru Transilvania Reporter.

Diplomatul Valentin Naumescu nu crede că alegerile din Germania vor schimba spectaculos relațiile României cu Germania, dar spune că România are un deficit de imagine și credibilitate în raport cu acestă țară, care trebuie rezolvat indiferent cine câștigă alegerile sau cine intră în coaliția care dă guvernul. ”Noi trebuie să ne axăm pe creșterea credibilității și a încrederii în ochii întregii Germanii, nu doar ai unui candidat cu mai multe sau mai puține șanse de câștig. Dar cred, la fel cum spun sondajele că va rămâne tot doamna Merkel în fruntea cancelariei” ne-a mărturisit Valentin Naumescu, profesor la UBB și diplomat de carieră.

Scrutinul schimbă viitorul UE?

Presa crede că da. Merkel, spune Ziarul Financiar citând surse germane, se pare că a promis că dacă va fi re­aleasă va reduce birocraţia în sistemul cen­tral al Uniunii. Alături de premierul brita­nic David Cameron, ea s-a angajat să di­mi­nueze numărul comisarilor europeni şi să dea ţărilor membre putere de decizie mai mare în privinţa beneficiarilor aju­toa­relor de stat. Aceste planuri vor fi propuse la Bruxelles lu­na aceasta. O birocraţie mai mică va reduce con­trolul pe care îl are Co­mi­sia Europeană, iar unele puteri vor re­veni statelor membre.
Alegerile pot avea consecinţe asupra atitu­dinii Germaniei faţă de Europa. Primul partid eurosceptic al ţării vrea sfârşitul zonei euro şi retragerea ţării din proiectul uniunii monetare. Intrarea acestui partid în parla­ment este posibilă.
Alegătorii pot schimba, de asemenea, relaţiile ţării cu SUA, care s-au tensionat în urma a ceea ce mulţi consideră că este supra­ve­gherea excesivă a Germaniei de către Agen­ţia Naţională de Securitate a Statelor Uni­te. SPD este deosebit de critic la adresa agen­ţiei în urma scandalului de spionaj. Li­de­rul lor, Peer Stein­brück, descrie afa­ce­rea ca fiind „cea mai gravă crimă împo­triva drep­turilor fundamen­tale“ din istoria Germaniei.
În schimbul intrării în coaliţia de guver­na­re, SPD a promis că va face mai uşor pen­tru străini să pri­meas­că dublă cetăţenie în Ger­mania argumentând că un nu­măr mai ma­re de ger­mani cu dublă cetăţenie va îm­bu­nătăţi inte­gra­rea euro­peană. FDP vrea, de ase­me­nea, ca nu­mă­rul de persoa­ne cu do­uă cetăţenii să crească, dar Merkel se opune ide­ii. Actuala politică a CDU încura­jea­ză stră­inii să opteze pen­tru o singură naţio­nalitate. Astfel, da­că un străin vrea cetă­ţenie ger­mană, el tre­buie să renunţe la na­ţio­nali­tatea anterioară.
Presa economică a luat deja la inventariat efectele directe ale alegerilor din Germania asupra Europei și țărilor ei. Ea spune că rezultatul alegerilor ar pu­tea face mai scump condusul pe auto­stră­zile germane. Uniunea creştin-socială din Bavaria, formaţiunea soră a CDU, vrea să taxeze maşinile străine care circulă pe auto­străzile bavareze, amintește Ziarul Financiar. Ei îşi justifică ideea prin faprul că nemţii sunt nevoiţi să plă­teas­că taxe de drum „în aproape toate ţările vecine“.

Cum stau lucrurile la start
Parlamentul german are 622 de locuri, ele reprezintă cele 16 Landuri germane. Uniunea Creştin-Democrată al cărei lider este Angela Merkel deţine 193 dintre locuri, iar partenerii ei de coaliţie – bavarezii de la Uniunea Creştin Socială (CSU) au 44 de locuri, în timp ce Partidul Liber Democratic (FDP) deţine 93 locuri. În opoziţie se află Partidul Social-Democrat (SPD) cu 146 de locuri, Stânga cu 76 şi Verzii care deţin 68 de locuri. Ultimul sondaj a adus veşti îmbucurătoare pentru Cancelarul german, întrucât coaliţia de guvernământ formată din Creştin-democraţi (CDU), filiala lor din Bavaria (CSU) şi liberali (FDP), este creditată cu 47% din intenţiile de vot. SPD, condus de Peer Steinbrück şi cel mai mare rival al CDU, are de partea sa 25% din voturile electoratului german, conform celor mai noi date. Totuşi, o alianţă – puţin probabilă, din cauza divergenţelor de platforme politice- a celor trei partide din opoziţie, ar putea însuma voturile necesare pentru înfrângerea coaliţiei lui Merkel.
Ultimul sondaj arată că Angela Merkel are toate șansele, întrucât coaliţia de guvernământ formată din Creştin-democraţi (CDU), filiala lor din Bavaria (CSU) şi liberali (FDP), este creditată cu 47% din intenţiile de vot. SPD, condus de Peer Steinbrück şi cel mai mare rival al CDU, are de partea sa 25% din voturile electoratului german, conform ultimelor dat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu