Vaca Penka a învins birocrația bulgară

Vaca Penka | Foto: captură Youtube

Autoritățile bulgare au anunțat luni, 11 iunie, că Penka, o văcuță care urma să fie sacrificată pentru că a trecut din greșeală granița cu Serbia, stat ce nu face parte din UE, nu va mai fi sacrificată în cele din urmă, datorită rezultatelor favorabile ale analizelor de laborator.

Penka, o vacă în a șasea lună de gestație, s-a rătăcit la 12 mai, când cireada sa păștea în apropiere de localitatea Kopilovtsi, nu departe de frontiera cu Serbia. Din greșeală, Penka a ajuns în țara vecină, fără să fie interceptată de polițiștii de frontieră. Ea a ajuns la un fermier sârb, care a identificat-o după crotalia auriculară și a returnat-o proprietarului său, Ivan Haralampiev.

Dar abia la revenirea acasă au început problemele pentru Penka. În pofida unui certificat sanitar-veterinar sârb care atestă starea de sănătate perfectă a bovinei, autoritățile bulgare au cerut să fie sacrificată fără întârziere. „Motivul este că a ieșit în afara graniței UE și nu poate fi reimportată în Uniunea Europeană”, a explicat proprietarul său.

Odiseea Penkăi a impresionat opinia publică și, până luni, peste 25.000 de persoane, inclusiv cântărețul Paul McCartney, au semnat o petiţie online adresată instituțiilor europene pentru ca Penka să nu fie sacrificată. Cazul a fost abordat inclusiv în briefingul de presă al Comisiei Europene.

În fine, Agenţia pentru securitatea alimentară din Bulgaria s-a lăsat înduplecată. „Nu va mai fi sacrificată şi va reveni la cireada ei până la sfârșitul săptămânii”, a precizat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Ekaterina Stoilova.

Postaţi un comentariu