Un deceniu de convulsii în Europa

Statuia care celebrează introducerea monedei unice, în Frankfurt | Foto: Wikimedia

Criza financiară mondială a început în urmă cu 10 ani și a condus la cea mai gravă recesiune din istoria de șase decenii a Uniunii Europene. La 9 august 2007, BNP Paribas a devenit prima bancă importantă care a recunoscut impactul expunerii sale la piețele creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite, ea văzându-se nevoită să înghețe fondurile expuse.

În anii care au urmat, ceea ce fusese inițial o criză financiară s-a transformat într-o criză bancară și o criză a datoriei suverane, cu un impact negativ imediat asupra economiei reale. Uniunea Europeană a intrat în cea mai gravă recesiune din istoria sa. Mai mult, după o scurtă perioadă de recuperare, s-a declanșat criza datoriilor în zona euro.

„Criza nu a început în Europa, dar instituțiile și statele membre ale Uniunii s-au văzut nevoite să acționeze cu hotărâre pentru a contracara impactul acesteia și pentru a elimina deficiențele din organizarea inițială a uniunii economice și monetare”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene (CE), care trece în revistă măsurile luate de UE pentru a depăși criza.

Potrivit acestui document, acțiunile concertate ale Uniunii au dat roade și, în prezent, economia blocului comunitar se află în creștere pentru al cincilea an consecutiv. Rata șomajului se situează la cel mai scăzut nivel din 2008, băncile sunt mai puternice, investițiile se relansează iar situația finanțelor publice s-a îmbunătățit. Evoluțiile economice recente sunt „încurajatoare”, dar „rămân încă multe de făcut pentru a contracara efectele anilor de criză”.

Redresare susținută

Pe parcursul celor zece ani scurși de la debutul crizei financiare în Europa, uniunea economică și monetară a fost revizuită în mod substanțial, iar economia europeană, în special cea a zonei euro, s-a repus pe picioare. Redresarea economică europeană este susținută, iar șomajul scade în mod constant.

Numărul statelor membre din zona euro a crescut de la 12 la 19, iar moneda euro este acum cea de-a doua monedă ca importanță din lume. Dintre cele opt state membre ale UE care au beneficiat de asistență financiară, numai Grecia face încă obiectul unui program, pe care urmează să-l părăsească la mijlocul anului 2018. Doar trei state membre se află în prezent în deficit excesiv, față de 24 de state membre în momentul culminant al crizei.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice, impozitare și vamă, a declarat că, la zece ani de la începutul crizei mondiale, redresarea economiei europene a câștigat forță și teren. El a atras însă atenția cu privire la adâncirea inegalităților sociale și economice atât în statele membre, cât și între acestea. „Este esențial ca eforturile noastre viitoare să contribuie la convergența reală și durabilă a economiilor noastre”, a mai spus comisarul.

Am asistat la adâncirea inegalităților sociale și economice atât în statele membre, cât și între acestea

Pierre Moscovici, comisarul european pentru economie

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu