Toate drumurile duc la Roma

În așteptarea summitului de la Roma, pe clădirea Berlaymont a Comisiei Europene, de la Bruxelles, a fost arborat un mesh de dimensiuni impresionante | Foto: Comisia Europeană

La 60 de ani de la semnarea tratatelor care stau la baza Uniunii, liderii din 27 de state sunt așteptați să dea un restart proiectului european

În weekendul precedent, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că, după Marea Britanie, nicio altă țară nu va mai dori să părăsească UE, iar „țările membre se vor îndrăgosti din nou una de alta și își vor reînnoi jurămintele față de Uniunea Europeană”. Și – comentează, Euobserver.com – ce loc mai bun de a te îndrăgosti ar putea fi decât Roma, locul unde cei 27 de lideri ai Uniunii Europene (Marea Britanie nu a fost chemată) se vor întruni sâmbătă, 25 martie?

Liderii europeni vor sărbători la Roma a 60-a aniversare a tratatelor care au pus bazele Comunității Economice Europene, transformate în Uniunea Europeană în 1993.

Un scenariu hibrid

La sfârșitul adunării solemne, se așteaptă ca liderii să dea publicității o declarație-manifest. S-a discutat enorm pe marginea acesteia, în urma „ciornei” propuse de Juncker la începutul lunii, sub forma Cartei Albe. Majoritatea analiștilor de la Bruxelles se așteaptă la un nou compromis în stil european, prin care scenariul trei, cel al unei Europei în două viteze, se va combina, pentru țările din prima viteză, cu scenariul cinci, cel al unei Europe federale. Declarația va include și o serie de asigurări pentru țările din Estul Uniunii, unde există temerea de a nu fi din nou abandonate de cele din Vest.

Summitul roman survine pe fondul unei stări de spirit mai bune în Europa, după înfrângerea populistului de extremă dreapta Geert Wilders, în Olanda, și declinul pe care începe să îl resimtă Marine Le Pen în Franța. La capitolul probleme, se numără nemulțumirile Greciei, aflată într-un nou război al nervilor cu creditorii, tensiunile dintre Turcia și o serie de țări ale UE, mai ales Germania și Olanda, încălcarea statului de drept în Polonia sau temerea generalizată a țărilor din Est față de diminuarea, pe termen mediu, a fondurilor europene pentru dezvoltare. 

România va fi reprezentată la Roma de președintele Klaus Iohannis. Poziția țării noastre față de viitorul Europei este rezumată într-un document transmis statelor membre ale UE la începutul lunii martie. În document se precizează, în limbaj diplomatic, că România este împotriva unei Europe în două viteze și a diminuării fondurilor europene de dezvoltare pentru țările din Est.

Distribuie:

Postaţi un comentariu