Summit crucial pentru migrație, la Bruxelles

Sala multicoloră din clădirea Europa, în care au loc summiturile europene de la Bruxelles | Foto: wikimedia.org

Liderii din Uniunea Europeană se întâlnesc, joi și vineri, în cadrul Consiliului European de vară, la Bruxelles. Presa internațională scrie că este unul dintre cele mai dense summituri din ultima perioadă. Subiectul cel mai „greu” de pe agendă este creionarea unei noi politici privind imigrația, în contextul în care cancelarul german Angela Merkel se află sub presiune, în Germania, din cauza acestei probleme. 

„Mizele sunt mari. Iar timpul este scurt”, a atras atenţia preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare adresată liderilor europeni.

El a mai subliniat că, dacă şefii de stat şi de guvern nu vor putea găsi o soluţie la migraţie, ei riscă să piardă în faţa forţelor radicale antieuropene, antiliberale şi autoritare.

Tusk a propus ca liderii din UE să convină asupra a trei iniţiative: instituirea unor platforme de debarcare în afara Europei, crearea unui buget special pentru a combate migraţia ilegală şi întărirea cooperării cu ţările de origine şi de tranzit.

Summitul survine în contextul în care cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu o presiune tot mai mare în ţară, unde ministrul de interne Horst Seehofer i-a oferit ca termen limită sfârşitul lunii iunie pentru a reduce numărul de solicitanţi de azil care intră în Germania, în caz contrar guvernul riscând să se prăbuşească.

Noul guvern din Italia amplifică de asemenea presiunea politică: a reaprins dezbaterea privind împărţirea responsabilităţii blocând intrarea în porturile Italiei pentru două nave de salvare cu migranţi în ultimele două săptămâni, făcând în acelaşi timp apel la o „schimbare radicală” în politica UE privind migraţia.

Alte subiecte de pe agenda summitului sunt comerţul, în contextul deciziei recente a preşedintelui american Donald Trump de a impune taxe pe produsele de oţel şi aluminiu provenite din UE, negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, reforma zonei euro şi securitatea şi apărarea.

România este reprezentată la Consiliul European de președintele Klaus Iohannis. Potrivit unui comuncat de presă al Administrației Prezidențiale, „preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării consolidării protecţiei la frontierele externe ale Uniunii şi va accentua necesitatea unui efort colectiv al statelor membre pentru intensificarea dialogului cu ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor”, arată sursa citată.

Consiliul European reprezintă reuniunea șefilor de stat sau de guvern ai celor 28 de state membre ale UE, care se desfășoară de patru ori pe an, în cadru formal, la Bruxelles, și este considerat forul suprem de decizie al blocului comunitar. Alte întruniri, informale, ale celor de 28 de lideri sunt organizate semestrial, de țările care dețin președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu