Se naște un nou partid pan-european, din părinți franco-spanioli

Președintele executiv al LREM, Christophe Castaner (stânga), și secretarul general al Ciudadanos, José Manuel Villegas | Foto: facebook.com/christophe.castaner

La République En Marche (LREM), partidul președintelui francez, Emmanuel Macron, lucrează la o platformă electorală progresistă, de centru, alături de partidul spaniol Ciudadanos (Cetățenii), pentru alegerile europene din 2019.

Proiectul a fost anunțat oficial, luni, 25 iunie, la Madrid, după o întâlnire între președintele executiv al LREM, Christophe Castaner și secretarul general al Ciudadanos, José Manuel Villegas. „În următoarele luni vom continua să lucrăm, Ciudadanos cu En Marche, la un set de propuneri comune, care au aceleași obiective”, a declarat Villegas, la o conferință de presă comună cu Castaner. Numele noii formațiuni europene nu a fost anunțat.

Castaner se află într-un turneu european care ar urma să coaguleze noua forță politică. Înainte de Madrid, el s-a aflat la Roma, unde a avut convorbiri cu fostul premier italian social democrat, Matteo Renzi, care continuă să fie un influent lider politic.

Castaner are și alte vizite planificate pentru această vară, dar a evitat să spună care vor fi destinațiile viitoare. „Vrem să facem în Europa ceea ce a făcut Macron în Franța”, s-a limitat să spună oficialul, citat de Politico Europe.

RO+, aliatul natural

La noi în țară,  Mișcarea România Împreună (RO+), partid politic fondat de fostul premier Dacian Cioloș, a fost considerată de la bun început de inspirație macronistă, de majoritatea analiștilor politici.  

În contextul în care RO+, partid care încă nu a fost înregistrat oficial, nu s-a declarat nici de stânga, nici de dreapta, el devine aliatul natural al alternativei politice En Marche-Ciudadanos. Aceasta fiindcă și noua forță politică pan-europeană pare să refuze din capul locului o împărțire a spectrului politic între „stânga” și „dreapta”. Astfel, Castaner a declarat pentru cotidianul spaniol El País că noua platformă va renunța la această separare tradițională și ar putea determina crearea unui nou grup în Parlamentul European. „Trebuie să evităm să ne blocăm într-un grup care deja este consacrat”, a spus Castaner.

De altfel, Emmanuel Macron este descris de presa internațională ca fiind „centrist”, iar în România, Dragoș Pâslaru, unul din liderii RO+, a definit noua mișcare ca fiind una „în zona de centru”.

Situația actuală

În acest moment, cele mai puternice familii politice europene sunt Partidul Popular European (PPE), reprezentat în Parlamentul European de 215 membri, Partidul Socialiștilor Europeni ( PSE1 – 191), și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE – 58). Acestea sunt și singurele familii politice reprezentate în Comisia Europeană. La nivel de România, PNL, UDMR și PMP sunt membre ale PPE, PSD este membru al PSE, iar ALDE este membru al grupului omonim.

Distribuie:

Postaţi un comentariu